Felemás a vállalatok közérzete

Felemás a vállalatok közérzete
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – A gazdasági környezet megítélése nagyban függ a cégek területi elhelyezkedésétől.

A gazdasági környezetet jobbnak, a saját helyzetüket rosszabbnak látják a hazai nagyvállalatok most, mint egy éve. A K&H nagyvállalati növekedési index enyhe csökkenést követően jelenleg 6 ponton áll, ami visszafogott optimizmust mutat.

Negatív irányba

Az indexet meghatározó vállalati és makrogazdasági környezetre vonatkozó részindexek egyaránt negatív irányba mozdultak: a vállalati részindex 13-ról 9 pontra, míg a makro részindex 0-ról -2 pontra süllyedt. A változások mögött az áll, hogy erőteljesen, 44%-ról 34%-ra lecsökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során a cégük növekedését várják, míg a gazdaság megítélése esetében is csökkent a növekedésre és nőtt a stagnálásra számítók aránya.

Nyugaton jobb

A nagyobb mértékű csökkenés ellenére azonban a vállalatvezetők még mindig bizakodóbbak a saját cégük helyzetével kapcsolatban, mint a hazai gazdasági környezet változását illetően. Ha azonban az eredményeket az elmúlt egy évre vonatkozóan vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a gazdasági környezet megítélése enyhe javulást, míg a vállalat saját kilátásai romlást mutatnak. A gazdasági környezet megítélése nagyban függ a nagyvállalatok területi elhelyezkedésétől, méretétől, és tevékenységi körétől. Míg a mezőgazdasági, a budapesti és a legnagyobb árbevételű cégek kifejezetten negatívan látják a makrogazdasági folyamatokat, addig a nyugat-magyarországi vállalatok pozitívan vélekednek a gazdasági környezet vonatkozásában. A vállalat saját helyzetének és kilátásainak megítélésében nem mutatkozik ekkora eltérés, azonban ebben is a legnagyobb cégek és a mezőgazdasági szektor álláspontja a legkevésbé kedvező, míg az ipari, építőipari cégek, illetve a 4-10 milliárd éves árbevétel közötti cégek az átlagnál pozitívabban vélekednek.

HBN
hirdetés