Félelem és reszketés a Kassai úton

Akt.:
A Kassai úti lakótelep
A Kassai úti lakótelep - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Bandázó fiatalokra, rossz közbiztonságra panaszkodnak a környék lakói.

Szerda délutánig mintegy nyolcvanan írták alá azt a kérelmet, amit a Kassai úti lakók kívánnak eljuttatni a debreceni polgárőrséghez. Segítséget, konkrétabban fokozott figyelmet kérnek a közbiztonság romlása miatt, ugyanis – mint írják –, sok a „félelmet keltő” ember a környéken.

Úgy két hónapja jelent meg a nagyjából 20 fősre becsült, főleg fiatalokból álló társaság a Kassai úton; eleinte sötétedés után jöttek, ma már sokszor egész nap a házak közt időznek. A környékbeliek észrevételei szerint drogoznak, időnként lopni próbálnak a boltokból, és „beszólogatnak” az arra lakóknak, akik között sok az egyedülálló, idős ember; no meg a fiatal nőknek is – sorolták a helybeliek ottjártunkkor.


DI_kassai_ut-1

Fotó: Derencsényi István


Le sem mernek menni

– Nem tudjuk, kik ezek, honnan kerültek ide, de egyre zavaróbb a jelenlétük; múlt héten már az egyik lakógyűlésen is téma volt – mondja egy asszony. Egyik másik megjegyzi: régebben – a forgalomtól eltekintve – ez a rész csendes, nyugodt, békés környéknek számított, most meg sok idős ember már le sem mer jönni sétálni.

A Kassai út mindkét oldalán a lakótelepen, egészen az egykori GÖCS-ig, a sínek mentén is ott bandáznak a fiatalok, a játszótéren lövik magukat!

– teszi hozzá valaki. Egy asszony elmondta, nemrég két fiú a bandából egy lányt figyelt, aki kijött valahonnan, és amikor látták, hogy nem egyedül indul el, akkor álltak odébb.

Nem várnák meg, míg baj lesz

Akikkel beszéltünk, nem tudnak arról, hogy környékbelieket konkrét fizikai támadás ért volna; a zűrös csoport tagjai egymással veszekednek, egy ilyen vita során betörték egy ház ablakát – mondták. – Olykor hajnalig hallani őket – jegyzik meg. Bár időnként a rendőrség fellép velük szemben, ezt nem találják elégségesnek és nem szeretnék megvárni, míg tényleg baj ér valakit. Egy lakó szerint a prostitúcióval van összefüggésben, hogy a helyzet idáig fajult, szerinte az örömlányok futtatói jönnek-mennek egész nap a környéken. Ő úgy látta, olykor egész családok is kint üldögélnek az utcán; egyébként a Kassai úttól beljebb húzódtak a házak közé, ahol nincsenek a rendőrség szeme előtt. Mint mondta, sok kisgyerekes már nem használja a játszótereket, mert többek közt eldobált óvszereket találhat ott. Érdeklődtünk Dolycsák Ferenctől, a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért alelnökétől, aki azt mondta, állnak a kérés elé, ha hozzájuk fordulnak a lakók, szívesen segítenek.

HBN–SZT


Bandáról nem tudnak

A problémával kapcsolatban eddig a rendőrséghez nem érkezett bejelentés. A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai a környéken több alkalommal intézkedtek tiltott prostitúció miatt. Ezen intézkedések alkalmával a rendőrök szintén nem tapasztalták a fent leírtakat, de bármilyen jogsértést észlelnek, megteszik a szükséges intézkedéseket – áll a megyei rendőr-főkapitányság részünkre küldött tájékoztatásában.

A rendőrség azt kéri, amennyiben a lakók a fentieket tapasztalják, hívják a 107-es vagy 112-es központi segélyhívót, hogy tetten érhessék a jogsértések elkövetőit. „A Debreceni Rendőrkapitányság járőrei még inkább odafigyelnek a környéken élők biztonságára és ezután még fokozottabban és visszatérően fogják ellenőrizni a városrészt, hogy megelőzzék a jogsértéseket” – írják.


Címkék: ,