koronavírus

2020.02.24. 21:01

Százával térnek haza Olaszországból a román állampolgárok, vizsgálatok a borsi határátkelőn is

Erdon: Borsnál vasárnap éjszaka körülbelül 560 román állampolgár kelt át Olaszországból érkezve.

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A koronavírus által megbetegedett személyek száma folyamatosan nő Olaszországban, az ott élő román állampolgárok egy része pedig hazaindult, Magyarországon keresztül – mutat rá cikkében az erdon.ro hírportál.

Híradásuk szerint csak a borsi határátkelőn vasárnap éjszaka körülbelül 560 román állampolgár kelt át Olaszországból érkezve.

A cikkből kiderül: az esetleges veszélyre tekintettel vasárnap Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus legalább egy orvos állandó jelenlétét kérelmezte minden határátkelőhelyen, továbbá azon helyszínek kijelölését, melyek alkalmasak lennének karantén kialakítására abban az esetben, ha Bihar megyében is megjelenne és terjedni kezdene a járvány. Egy, a prefektúrán megtartott rendkívüli ülésen (amelyen jelen voltak a Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség képviselői is) pedig arról döntöttek, hogy minden határátkelőhelyen kötelező lesz a beérkezők testhőmérsékletének megvizsgálása, így ezen készülékek beszerzésének és szétosztásának a folyamatát már vasárnap elindították – áll a lap beszámolójában.

Cikkük szerint közel ötven gyulafehérvári diák, hat tanár és két sofőr érkezett haza vasárnap este, 19.30 óra körül Olaszországból, az erősen érintett Veneto tartományból, szintén a borsi vámon keresztül.

Mint a portál írja, körülbelül egy órán át tartott az utasok átvizsgálása.

Azon utazási iroda szóvivője, mely a diákokat szállította, elmondta, nemsokára érkeznie kell egy felnőtteket szállító busznak is szintén Olaszországból. Egy helyi lapnak azt is elárulta, Bukarestből többször is felhívták a sofőröket, hogy ne álljanak meg sehol, ami szerintük lehetetlen egy ilyen hosszú út során. Az ellenőrzéseket követően rendőrautók kísérték el a buszt, egészen a megye határáig – írja az Erdély Online.

Az Agerpres híradása szerint a Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) ügyvezető igazgató-helyettese, Daniela Dreghici Popa azt nyilatkozta, hogy az iskolásokat és tanáraikat hétfőtől 14 napon át megfigyelés alatt tartják majd. „Naponta felhívjuk őket telefonon, elmondják, ha vannak tüneteik, lázuk, és állapotuk alakulása függvényében meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Egyelőre mindannyian a lakhelyükön vannak karanténban, külön szobában, elszigetelve annyira, amennyire az otthoni körülmények ezt lehetővé teszik” – idézi az Agerpres az illetékest, aki azt nyilatkozta, a kirándulócsoport tagjai „jelen pillanatban nem fertőzőek”, mert nem a vesztegzár alatt levő településeken voltak elszállásolva.

A cikk szerint az Olaszországból érkezők között nagyváradiak is átkeltek vasárnap éjszaka a határon – köztük négy váradi diák és két kísérő tanáruk, akik a velencei karnevál kedvéért utaztak el. Nekik szintén azt tanácsolták, hogy két hétig maradjanak otthon.

A borsi vámon keresztül érkezők között eddig nem találtak olyan személyt, aki a fertőzés bárminemű tünetét produkálná.

A már említett rendkívüli ülésen, mint az az Erdon cikkéből kiderül, Dumitru Țiplea Bihar megyei prefektus hangsúlyozta: sürgősen ki kell dolgozni egy részletes tervet arra az esetre, ha kitörne a járvány Bihar megyében is, annak érdekében, hogy ez ne érje felkészületlenül a hatóságokat. Elmondása szerint már nem lesz elég az otthoni, egyéni elkülönítés, ugyanis rövid időn belül még több hazaérkezőre lehet számítani, akik már vagy úton vannak, vagy indulni fognak Olaszországból. A prefektus vasárnap rendelte el egy, a karanténra alkalmas hely felmérését és pontos meghatározását, minek kapcsán hétfő délelőtt újabb ülést tartottak. A karanténra alkalmas hellyel kapcsolatos kritériumok között szerepel az is, hogy legyen elkülönítve a közösségi terektől, különszobákat rendezzenek be, külön mellékhelyiségekkel, hogy ezek alkalmasak legyenek többhetes ott-tartózkodásra. Az ilyen egységnek legalább harminc személyt kell ellátnia, de szükség esetén bővítésre is alkalmasnak kell lennie, írja a portál.

Az Erdon beszámolója szerint a helyszínt illetően tegnap már sikerült megegyezésre jutni, ezt azonban (sajtóhírek szerint a pánik elkerülése érdekében) nem tették publikussá. Téma volt a testhőmérséklet-mérő eszközök beszerzése is, melyeket hétfő délutántól vehetnek használatba a határrendészek, addig a nagyváradi kórház látta el őket felszereléssel. Felvették a kapcsolatot a kórházakkal és a mentőszolgálattal is, annak érdekében, hogy olyan területeket határozzanak meg, melyek mindegyikére ki lehet helyezni egy sürgősségi csapatot, mely a lehető legrövidebb idő alatt tudna majd reagálni bármilyen bejelentés esetén. Tervezik azt is, hogy növelik az 112-es segélyhívószám diszpécsereinek a számát, illetve egy külön koronavírus-vonalat hoznak létre, mely a lakosok helyes informálására, és az esetek hatékony menedzselésére fókuszálhat. Mindemellett a háziorvosokat is bevonják a felkészülésbe – zárul az Erdély Online cikke.

Kapcsolódó cikkek:

A koronavírussal kapcsolatos további cikkeinket itt érhetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában