Felavatták a világ legnagyobb rádióteleszkópját

Felavatták szombaton, Hollandiában a világ legnagyobb rádióteleszkópját, amelynek segítségével a tudósok olyan messziről is vehetnek jeleket az univerzumból, amely közvetlenül a Nagy Bumm, vagyis az Ősrobbanás utáni időből származik.

A LOFAR nevű rádióteleszkóp-rendszer 25 ezer darab, fél méterszer két méteres, kis antenna együttese, ami a hagyományos teleszkópnál sokszorosan nagyobb hatékonyságú. A világ legnagyobb rádióteleszkópjának központja az északkelet-hollandiai Assen város közelében épült meg, de maga a rendszer olyan hatalmas, hogy elemei megtalálhatók Hollandia más részein, valamint Németországban, Franciaországban, sőt Nagy-Britanniában és Svédországban is.

“Amikor egybekapcsoljuk az összes antennát, olyan hatalmas rádióteleszkóp-rendszert kapunk, hogy a teljes átmérője nagyjából ezer kilométeres “- mondta Femke Boekhorst, a Holland Rádióasztronómiai Intézet vezető munkatársa.

A gigantikus teleszkóp-együttes lehetővé teszi, hogy minden eddiginél távolabbról fogjanak jeleket a világegyetem kutatói. A világ legnagyobb rádióteleszkópja által összegyűjtött jeleket egy szuperkomputer dolgozza fel Groningen egyetemén, és az elemzést nemzetközi kutatócsoport végzi a Holland Rádióasztronómiai Intézetben.

A kozmológiában a Nagy Bumm, vagyis az Ősrobbanás a manapság legelfogadottabb tudományos elmélet, amely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű és rendkívül forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt.