Nagyvilág

2013.03.28. 15:02

Azarov-látogatás - Orbán: Magyarország részt akar venni Ukrajna fejlődésében

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Ukrajna a jövőben is gyors gazdasági növekedésre képes ország lesz, Magyarország pedig szeretne részt venni ebben a fejlődésben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán kormányfővel.

Budapest, 2013. március 28., csütörtök (MTI) - Ukrajna a jövőben is gyors gazdasági növekedésre képes ország lesz, Magyarország pedig szeretne részt venni ebben a fejlődésben - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson Magyarországon tartózkodó Mikola Azarov ukrán kormányfővel.

Az utóbbi napok ciprusi eseményei - utalt a szigetország gazdasági krízisére - világossá teszik Magyarországnak, hogy egyoldalú külkereskedelme - vagyis hogy a magyar export mintegy háromnegyede Nyugat-Európa felé irányul - korlátot is jelent számára, ugyanis nem használja ki a keletre fekvő országok, így Ukrajna által kínált lehetőségeket - fejtette ki sajtónyilatkozatában a magyar kormányfő. "A mi célunk a mai tárgyalásokon az volt, hogy ezeket a lehetőségeket ki tudjuk használni" - mondta, jelezve, a megbeszélés arról szólt, hogyan lehet erősíteni, mélyíteni, új területekre kiterjeszteni a két ország együttműködését.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország komoly perspektívát lát Ukrajnában, és reméli, az erősödő ukrán tőke az eddiginél nagyobb súllyal jelenik majd meg Magyarországon.

Közép-Európa, benne Magyarország szintén stabil lábakon áll, és ebben az évben a magyar kormány már gazdasági növekedésre számít, vagyis "Magyarországban van potenciálisan erő arra", hogy éljen az ukrán gazdasággal való együttműködés lehetőségével - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor szólt arról is, hogy kérte ukrán partnere jóindulatát és támogatását az Ukrajnában tavaly elfogadott nyelvtörvény végrehajtása ügyében, ami fontos az ott élő magyar kisebbségnek. Ez egy lojális, de a nemzeti identitását és kultúráját fenntartani akaró közösség - így ajánlotta a kormányfő az ottani magyarokat Mikola Azarov figyelmébe.

A megbeszélésen téma volt továbbá az energiafüggőség és az energetikai kooperáció - közte a gáz és az áram - kérdése. Megállapodtak továbbá arról, hogy kulturális napokat rendeznek Ukrajnában és Magyarországon. Felmerült egy ukrán-magyar ösztöndíjprogram lehetősége is - tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Megvitatták emellett a magyar-ukrán határforgalom bővítésének, új határátkelők megnyitásának és a régiek korszerűsítésének lehetőségét - ismertette.

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök az Orbán Viktorral folytatott megbeszélések utáni sajtónyilatkozatában azt mondta: a hagyományosan jó kétoldalú kapcsolatok megerősítését és továbbfejlesztését célozta a mostani ukrán-magyar miniszterelnöki találkozó.

Az ukrán kormányfő kiemelte, hogy a tárgyalások szerteágazó területeket érintettek, beleértve a kultúrát, az oktatást, a kereskedelmet és a gazdaságot.

Folytatjuk az együttműködést az atomenergia területén, javítani fogjuk a kombinált áruszállítás lehetőségeit, szélesíteni fogjuk a már meglévő szállítási hálózatokat egyebek között a határ menti régióban, és javítani fogjuk a határátlépőkön az állampolgárok kiszolgálását - mondta az ukrán miniszterelnök.

Mikola Azarov kijelentette: örül annak, hogy Orbán Viktor azt mondta, Magyarország folyamatosan támogatni fogja Ukrajna minden olyan törekvését, amely az ország európai integrációját célozza.

Az ukrán kormányfő személyes köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak azért a közreműködéséért, amellyel végül pozitív eredménnyel zárult egy hosszú és nehézkes tárgyalássorozat, és ennek nyomán lehetővé vált, hogy Ukrajna Európából gázt szállítson a magyarországi vezetékrendszeren keresztül. Tréfásan megjegyezte, hogy az első gázmolekula csütörtökön átlépte a magyar-ukrán határt.

A magyar-ukrán tárgyalások után a felek megállapodást írtak alá a nemzetközi kombinált árufuvarozásról, szándéknyilatkozat született a növényvédelmi tárcaközi együttműködésről, együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Külgazdasági Hivatal és a Befektetési és Nemzeti Projektek Ukrán Állami Hivatala. Végül Orbán Viktor és Mikola Azarov szándéknyilatkozatot írt alá a magyar-ukrán államhatár közúti átkelőhelyeinek átfogó fejlesztéséről.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!