Felajánlotta házát

Az idős házaspár nyugodt lehet a háza felől
Az idős házaspár nyugodt lehet a háza felől - © Fotó: Magánarchívum
Egyek – Ritka, de van ilyen: per- és tehermentes ingatlant kapott Egyek. A házat az ingatlanhasznosító kft. használja.

Az egyeki Tóth Mihály és felesége példaszerű ingatlanfelajánlást tett Egyek önkormányzata részére 2013 októberében – írja az Egyeki Hírmondó. Lakóházukat, amelyben több évtizeden keresztül laktak, per- és tehermentesen, térítés nélkül felajánlották szülőfalujuk javára. A kitűnő állapotban lévő, de fekvése miatt nehezen értékesíthető ingatlant jó érzéssel, önzetlenül adták az önkormányzatnak, mert nem akartak évekig azon idegeskedni, hogy nem kel el. Nem akarták őrölni magukat az évről évre várhatóan ismétlődő betörésekkel kapcsolatosan sem. Mint megtudtuk, a szintén helyi fiukhoz közel költöztek, jól vannak, sokkal nyugodtabbak és biztonságban érzik magukat.

– Természetesen kényszerhelyzetben is voltunk, hiszen pénzt, energiát és időt vett volna el a családtól az üresen maradt ingatlan miatti aggodalom –mondta a házaspár fia a Naplónak.

Reális veszély

– Sajnos tudjuk, hogy a lakatlan ingatlanokat, ha nincs bekötve a biztonsági rendszer, nagy valószínűséggel csak idő kérdése, hogy mikor törik fel. Igaz, hogy a lakásbetörések száma az elmúlt 3 évben 60 százalékkal csökkent, és amióta a térfigyelő rendszer üzemel, gyakorlatilag megszűnt, mégis reális a feltételezés, hogy a lakatlan ingatlanok továbbra is veszélyben vannak – fogalmazott Mi­luczky Attila polgármester. Hozzátette, nyilván csak kevesen tehetik azt meg, hogy életük munkájának gyümölcsét, otthonukat ilyen önzetlen módon felajánlják az önkormányzatnak, de aki ezt megengedheti magának, tegye meg. Ne várja meg senki azt, amíg az ingatlanból az évek romos ingatlant faragnak és a szép házakból csak bontási költségek maradnak. Jellemző a településen, hogy a tulajdonosok az utolsó utáni pillanatig várnak és felajánlásukat csak akkor teszik meg az önkormányzat felé, amikor már bontási kötelezettséggel terhelt a korábban jó állapotban lévő ingatlan. A bontási kötelezettséget akkor állítja ki az Építésügyi Hatóság, ha az ingatlan a szomszédokra és a környékben lakókra omlásveszélyen keresztül életveszélyessé válik.

A legjobb döntés

– Az éveken keresztül tartó őrlődés és az eladhatatlanságból fakadó lelki teher helyett jobb az önkormányzati alternatívát választani, és résztulajdonért cserébe felajánlani az ingatlant az önkormányzat ingatlangazdálkodási kft.-je részére. Úgy ítélem meg, hogy a Tóth házaspár az adott körülmények között a legjobb döntést hozta meg – üzeni a polgármester a helyi lap hasábjain.

HBN