Feladták a leckét, már ahol volt kinek – Hajdú-Biharban is rengeteg iskolapad maradt üresen

„Nem voltunk suliban, végre jutott idő olvasásra” – a civil esemény közösségi oldalát ellepték az ehhez hasonló fotók
„Nem voltunk suliban, végre jutott idő olvasásra” – a civil esemény közösségi oldalát ellepték az ehhez hasonló fotók - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – A debreceni Tóth Árpád Gimnázium egyik osztályterme teljesen üres maradt, a Medgyessy Ferenc Gimnázium egy elsős osztályában a negyvenből tizenhárman hallották az iskolában a napindító becsengetést, a hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskola hetedikeseinek egyik csoportjában hárman válogathattak a huszonkét üres ülőhelyből, de a Levendula Óvoda nagycsoportjában sem volt vita hétfőn a játékokon: egyetlen gyerek ment be. Az oktatási reformokat sürgető Nem leszek suliban civil kezdeményezés hatása érezhető megyénkben.

„Ha ennyi ember egyszerre ad hangot a véleményének, akkor el fognak érni valamit” – bizakodott egy, a Debreceni Vegyipari Szakközépiskolából hazatartó diák, de társa leintette: „ez bukott ügy, a tüntetéssorozat lassan és eredménytelenül kifullad.” A hátizsákkal bandukoló csoport ugyan nem elégedett maradéktalanul az iskolai mindennapokkal, de mindannyiuknak határozott indoka volt arra, hogy miért nem csatlakoztak a közösségi oldalon szerveződő civil kezdeményezéshez.

– A mai volt az utolsó határ­idő, hogy felmondhassam az irodalom órai kötelező verset, máskülönben egyest kaptam volna – tárta szét kezeit egyikük, s hozzáfűzte: az osztályukból hiányzó hat ember között akadt, aki bevállalta az elégtelent. Néhányuk szülei nem adták kézjegyüket a hiányzáshoz, és volt, akiben fel sem merült, hogy szabad- nappal indítsa a hetet, hiszen rutinszerű a reggeli ébredés, iskolába indulás. Eközben elmondták: „Mindenki túlterhelt, feszült, a tankönyvekben sok hibát találunk. Minden nap van testnevelés és hét, egyszer pedig nyolc tanóránk van tizedikesként.”

Tanítás folyik

Az Ady Endre Gimnáziumba járó két fiatal nem érzi nehezen elhordozható tehernek az iskolai kötelességeket. – Némelyik országhoz képest itthon keményebb az oktatás, de ha a tanuló jól áll hozzá, vállalható és a hasznára lehet a jövőben – fogalmazott az elsős diáklány. Társa nem tapasztalja a sokat emlegetett gondokat, így nem tudja átérezni a változtatásért küzdők helyzetét. Tizenkét csoporttársuk padja maradt üresen, de három olyan osztályról is tudnak, ahol egyáltalán nem volt ki miatt „koptatni a krétát”. Az intézmény igazgatóhelyettese megerősítette, hogy érezhetően kevesebben vannak a Liszt Ferenc utcai épületben, de pontos számokkal csak a hét közepén tudna szolgálni, mivel a távollevők elektronikus naplóba vezetésére van néhány napja a tanároknak. A Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola igazgatója arról számolt be, észlelhető, hogy a diákok kisebb része nem ment iskolába.

Mint azt kérdésünkre megírták: A Debreceni Tankerület intézményeiben ma minden iskola nyitva van, tanítás folyik. A pedagógusok megtartják tanóráikat és egyéb tanórán kívüli foglalkozásaikat. Az eduline.hu szerint ötvenezer tankötelezett „sztrájkolt” hétfőn.

HBN–HABE


Hiányzók

A Facebookon jelezhették az osztálylétszámot és a távollevőkét. Néhány ezek közül: • Debreceni Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola 12.c, 30/15 • Hajdúdorogi Móra Ferenc Általános Iskola és AMI egyik osztálya 7 fő • Baross Gábor Középiskola 11.ab 29/0 • a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és Szki 30/12

hirdetés