Feladta magát a jogvédõ amerikai apácát meggyilkoltató brazil földbirtokos

Feladta magát szombaton az egyik brazil rendõrségen az a brazil földbirtokos, aki 2005-ben utasítást adott az amerikai apáca és jogvédõ, Dorothy Stang meggyilkolására.

Az Agencia Brasil hírügynökség jelentése szerint Vitalmiro Bastos de Moura 30 év börtönt kapott 2007-ben, mert megölette a 73 éves asszonyt 2005. február 12-én, a nyugat-brazíliai Para szövetségi államban lévõ Anapuban. A földbirtokos azért fogadott bérgyilkost, mert a 30 éve Brazíliában élõ apáca csatlakozott a helyi parasztokhoz, akik az elnyomás és az Amazonas esõerdejében folyó fakitermelés ellen tiltakoztak, és ez sértette a földbirtokos érdekeit.

Vitalmiro Bastos de Moura ítéletének végrehajtását 2008-ban felfüggesztette egy bíróság, majd a férfit szabadon engedték. Para szövetségi állam ügyészsége azonban fellebbezett, hogy a földbirtokos töltse le a büntetését, ezért a törvény értelmében a férfit õrizetbe kellett venni.

Õ azonban eddig bujkált, majd szombaton feladta magát. 2008-ban film készült a tragikus sorsú apácáról “Õk ölték meg Dorothy nõvért” címmel, az alkotásnak Martin Sheen a narrátora.