Félünk a kevés nyugdíjtól, de nem takarékoskodunk

Félünk a kevés nyugdíjtól, de nem takarékoskodunk
A magyarok háromnegyede biztos abban, hogy nem lesz elegendő majdani nyugdíjának összege, ennek ellenére csak negyedük kezd aktív korában valamilyen előtakarékosságba.

Ennek oka, hogy ugyancsak 75 százalékuk az államtól várja az ellátást – noha alig 3 százalék biztos abban, hogy az képes is lesz megfelelő nyugdíjat adni. Az Aviva Életbiztosító nemzetközi felmérése azt mutatja, hogy tőlünk nyugatabbra is sokan aggódnak a nyugdíjas évek életszínvonaláért, de sokkal többen – a németek 60 százaléka – rendszeresen félretesz pénzt.

Minél nagyobb a félelem amiatt, hogy a majdani nyugdíj nem lesz elég, annál kevesebben választják aktív korban az öngondoskodást, az előtakarékosságot – ez derül ki az Aviva nemzetközi felméréséből. A magyarok 74 százaléka aggódik, és arra számít, hogy tovább kell dolgoznia. Németországban 63 százalék, Ausztriában 58 százalék véli ugyanígy. Az osztrákok harmada, a németek 60 százaléka, a csehek fele tesz félre pénzt. Hozzánk hasonlóan a lengyelek is borúlátóak, ám a legpesszimistább két ország aktív lakosságának alig negyede (27, illetve 23 százalék) választja az előtakarékosságot.

Fura ellentmondás az is, hogy a magyarok 43 százaléka teljesen, 34 százaléka inkább egyetért azzal, hogy az állam felelőssége a nyugdíjasokról gondoskodni, vagyis 77 százalék az államtól várja a majdani megfelelő ellátást, ugyanakkor mindössze 3 százalék biztos abban, hogy ez így is lesz. Ezért háromnegyedük arra készül, hogy a nyugdíj-korhatáson túl dolgoznia kell. Az öngondoskodás elkezdésére optimális korúak, a 25-34 évesek 65 százaléka elutasítja a rendszeres megtakarítást.

Ezeket a döntéseket úgy hozzák meg az emberek, hogy a felmérés eredménye szerint 59 százaléka nincs is tisztában sem az állami nyugdíj mértékével, sem a magán- és önkéntes nyugdíjban rejlő lehetőségekkel, az öngondoskodás különféle formáival. Például a befektetéshez kötött biztosítással.

– Független Hírügynökség –