“Fel sem merült senkiben sem, hogy Nyugati kiskörút legyen a neve”

A kiskörutat átadták, az utcaneveket „elvették”
A kiskörutat átadták, az utcaneveket „elvették” - © Fotó: Matey István
Debrecen – Megdöbbenéssel olvastam a Naplóban, hogy az önkormányzat döntése alapján megszűnnek a Nemzetőr, Szalkai és Boldogfalva utcanevek. Helyettük Antall József utca lesz a nyugati tehermentesítő körút múlt évben átadott szakasza. Ennek kapcsán felmerült bennem, hogy több száz lakos lesz kénytelen új lakcímkártyát igényelni. Olvasói panasz és hivatali reagálás.

Minden közműszolgáltatónak, ismerősnek, rokonnak jeleznie kell, hogy akaratán kívül megváltozott az évtizedek óta használt állandó lakhelyének címe. A jelenleg még „élő” utcákba bejelentett magán-, és társas vállalkozások, társasházak stb. adatváltozási bejelentése nem kis időt, és költséget fog igénybe venni. (NAV, cégbíróság, földhivatal, társasházi alapító okirat módosítás stb.) Arról (nem meglepő módon) nem olvastam, hogy ezeket a költségeket az önkormányzat átvállalná.

De nézzük a jelenlegi helyzetet! Az első ütemben megépült a középső szakasz. Ott eleve nem voltak utcák. Fel sem merült senkiben sem, hogy Nyugati kiskörút legyen a neve, noha „évtizedek óta tervezték”, ahogy erről több írás is megjelent. Az akkor átadott szakasz Tisza István és Antall József nevet kapott. Az egyik kb. 400, a másik pedig kb. 200 méter hosszú. Jelenleg. Mi a baj a Nemzetőrrel? Az utóbbi években minden: „nemzet vagy nemzeti” lett. A Szalkaiban, Boldogfalvában sem találok semmi kivetni valót. Gondolom, írásom, észrevételem nem fog változtatni a döntésen. Célom, hogy felhívjam az illetékesek figyelmét arra, hogy néha nem ártana megkérdezni az érintettek véleményét is, mielőtt döntenek az őket érintő ügyekben. Kompromisszumos javaslatként felmerül bennem a BoldogtalAn(tall József) utca elnevezés is. De ezt gyorsan elvetettem, mert ebben az esetben is változna a lakcímem.

– Harkányi Péter, Boldogfalva utcai lakos –

Illetékmentes átírások

Olvasónk jól gondolta, írása nem változtat a döntésen. Levelére ugyanis a polgármesteri hivatalból az alábbi tájékoztatás érkezett:

A nyugati kiskörút megvalósítása három ütemben, tervszerűen történik. Első ütemben a Hatvan utca – Arany János utca közötti, második ütemben az Arany János utca – Erzsébet utca közötti útszakasz, a harmadik ütemben pedig a Hatvan utca – Mester utca – Csemete utca csomópont készült el.
Az érintett közterületek elnevezéséről a közgyűlés több alkalommal döntött már, így 2005-ben az Arany János utca – Széchenyi utca közötti szakaszt Antall József utcának, 2012-ben a Széchenyi utca – Hatvan utca közötti szakaszokat Tisza István utcának nevezte el.

A kiskörút II. ütemének megvalósítása az Erzsébet utca felől a Boldogfalva utca, a Szalkai utca, majd a Nemzetőr utca szélesítésével jött létre, így a közgyűlés korábban már kinyilvánított szándékával összhangban időszerűvé vált ezen utcaszakaszoknak a megvalósuló kiskörút egységéhez, városképi jelentőségéhez igazodó, a közterület folytonosságát biztosító átnevezése. Tekintettel arra, hogy a város úthálózatában nagy jelentőségű közutakról van szó, a közterületek elnevezésével is törekedtünk arra, hogy a megvalósítandó kiskörút egységes arculatát, forgalomszabályozás szempontjából is kiemelkedő jelentőségét alátámassza a közgyűlés elnevezéssel kapcsolatos döntése. A lakosságot érintően természetesen tudomással rendelkezünk arról, hogy a közterület-elnevezéssel kapcsolatban felmerülnek járulékos költségek, azonban a 2016. január 1-jétől hatályba lépett bürokráciacsökkentéssel összefüggő kormányzati döntések jelentősen egyszerűsítik az állampolgárokra nehezedő adminisztratív és ügyintézéssel járó egyéb terheket. A közterületek elnevezésének megváltozásából adódóan a lakosságra háruló következmények valóban jelentenek ugyan némi utánajárást az állampolgárok részére, azonban a jelentős számban illetékmentessé, költségmentessé váló eljárások miatt számottevően csökkentek mindazok a terhek, amelyekkel a kiskörút e szakaszán élőknek számolniuk kell.
hirdetés