Fél évszázados hőségcsúcs dőlt meg Kijevben

Az egész héten tartó kánikulai időjárás 64 esztendős hőségrekorddal ért véget az ukrán fővárosban.

Szombaton és vasárnap egyaránt 35 fokot mutattak a hőmérők, ami 0,7 fokkal haladta meg az 1946-ban mért addigi csúcshőmérsékletet. Így aztán talán meg sem lepődött nagyon az a horgász, aki egy piranhát fogott ki a Dnyeperből.

A Dél-Amerika vizeiben honos pontylazac-féle ragadozó halat egy idős férfi fogta ki a hétvégén Kijev közelében – adta hírül hétfőn az ukrán Korrespondent hírportál. A kárászméretű hal szokásostól eltérő külalakja nem is tűnt fel először a horgásznak, csak a tűhegyes fogak láttán hívta fel tanácstalanul az ismerőseit. A halról készült fényképek alapján a szakértők biztosra veszik, hogy egy vöröshasú piranháról van szó.

Bár az ukrán fővárosban a kijeviek mércéje szerint trópusinak számító, 30 fok fölötti hőség tombolt, azt senki sem gondolja, hogy a veszedelmes hal honossá vált volna a Dnyeperben. Sokkal valószínűbb, hogy egy akvarista szabadult meg ily módon az akváriumát kinőtt ragadozótól. Két éve egyébként egy újgazdag ukrán egyszerre több tucat piranhát engedett szabadon az egyik halastóban, amelyek közül még manapság is horogra akad időnként egy-egy példány.

Hétfőre már Kijevben is enyhült kissé az idő, sőt a meteorológusok heves viharokat, jégverést jósolnak az elkövetkezendő napokra az ország nyugati felében. Az ukrán főváros mentőszolgálatának az elmúlt hét során napi több alkalommal kellett kivonulniuk napszúrásos esetekhez, és a hőségtől szenvedő szívbetegek is fokozott ellátást igényeltek.

– Független HÍrügynökség –

Címkék: , , ,