Fél évezred biblikus művészete: képzőművészeti szenzáció Balmazújvárosban

Dalí, Chagall, Dürer bibliai témájú képeiből készült kiállítás nyílt Balmazújvárosban, a Semsey-kastélyban
Dalí, Chagall, Dürer bibliai témájú képeiből készült kiállítás nyílt Balmazújvárosban, a Semsey-kastélyban - © Fotó: Molnár Péter
Balmazújváros – ​Dürer eredeti rézmetszete, Dix Jézuson gúnyolódó Hitler-ábrázolása – csak két alkotás, ami miatt érdemes megnézni a tárlatot.

Hatalmas érdeklődés mellett nyílt meg a balmazújvárosi Semsey Andor Múzeum bibliai témájú tárlata csütörtök délután a Semsey-kastélyban, ahol nem kisebb alkotók, mint Dürer, Chagall és Dalí művei mellett hazánkban két kevésbé ismert, ám korszakában legalább olyan jelentős művész, Martin Schongauer és Otto Dix réz- és linómetszeteit tekinthetik meg az érdeklődők december 31-ig. Előbbi a 15. századi rézmetszés úttörője volt, utóbbi a világháború szörnyűségeit átélve, Máté evangéliumára vetítve mutatta be a náci birodalom szörnyűségeit. Mint a kiállítás megnyitóján előadást tartó dr. Gábor Annától, a Budapesti Zsidó Múzeum kurátorától megtudtuk, Schongauer édesapja ötvös volt, s a rézmetszés bölcsője épp az ezüst- és araművesek műhelye volt, ahol a tárgyakra karcolt minták helyességét ellenőrizték azáltal, hogy befestették azokat, s a felületükre papírt nyomtak. Ezt fejlesztette tökélyre Schongauer, aki elsőként használt a párhuzamos vonalak mellett egymást metszőket is, árnyékolva, struktúrálva ezzel képeit. A tárlatat alapját e német grafikus 83 metszetének nyomata adja, melyek megőrzése a francia nemzeti könyvtár érdeme, ahol 1870-ben restaurálták az eredeti nyomólemezeket, s készítettek utónyomatokat, többek között a Balmazújvároson kiállítottakat is. Művészetének egyik legnagyobb tisztelője Albrecht Dürer volt, aki a rézmetszést tovább fejlesztette, s a mostani kiállításon három képét tekinthetjük meg, melyek közül a Szentháromság egy eredeti, 1512-es nyomat!

Karácsonyra hangoló

Thomas Emmerling, a tárlat anyagát biztosító német műgyűjtő csütörtök esti köszöntőjében kiemelte, az itt bemutatott anyagon keresztül fél évezred keresztény érzelemvilágát, művészeti fejlődését ismerhetjük meg, ami arra is alkalmas, hogy segítse a karácsony előtti elcsendesedést, befelé fordulást. – Minden művész különböző módokon, korát tükrözve értelmezte újra a Biblia világát, ami egyúttal most arra is kiváló lehetőség, hogy napjaink egyik fő beszédtémájához kapcsolódjunk, hiszen ahogyan e kiállításnak, úgy Európa szellemiségének is a Biblia az alapja. Ahogy korunk, úgy a Biblia értelmezése is folyamatosan változott, ám mindig az Istenbe és Jézusba vetett hitünket tükrözte – szögezte le.

Búcsú a vezetőtől

Ahogyan Thomas Emmerling, úgy a város polgármestere, dr. Veres Margit sem tudott teljesen elvonatkoztatni a hétköznapoktól, amikor a megnyitón arról szólt, sokszor küzdeniük kell azért, hogy a megkezdett kulturális fejlődést folytathassák, de ez csak erősíti őt és a képviselőtestületet, hogy még inkább ragaszkodjanak elképzeléseikhez. Egyúttal az ünnepség végén megköszönte az intézmény eddigi igazgatóának munkáját. Tóth János november elsejével ugyanis befejezte munkáját a Semsey Andor Múzeum élén.

– Sz. Fabók Ágnes –
hirdetés