Fél év alatt születik újjá a Dobozikert

Akt.:
Fél év alatt születik újjá a Dobozikert
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A korszerűsített lakótelepet biztonsági kamerákkal is védik majd.

– Nagyon fontos és olyan örömteli esemény kezdődött el, amelyet az önkormányzat már két éve, a kispiac átadásakor megígért: folytatódik a Dobozi lakótelep közterületeinek a megújítása – jelentette be szerdán délelőtt a Fényes udvarban dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

A cívisváros vezetője szerint a rekonstrukció régóta időszerű volt, hiszen az 1970-es években épült lakótelepen sok mindent azóta se cseréltek le, és helyenként csupán toldozgatások voltak. Az Új Főnix Terv révén horizontálisan újulhatnak meg a városrészek, így a Dobozikert is.

Fotó: Molnár Péter

Több mint 330 millió forint

A napokban elkezdett munkák a tervek szerint 6 hónapig tartanak, és az aszfalt feltörését követi a zöldterületek megújítása és az új burkolatok lehelyezése is. Fontos, hogy csak oda építenek utakat, ahol a lakók bevett haladása mutatja, és sok helyen új cserjék is lesznek a szilárd burkolat helyett.

A környék három sportpályája közül egyet felújítanak, az egyik pedig parkolóvá alakítanak. A harmadikat később korszerűsítik. Mindemellett a játszótereket is felújítják (továbbra is lesznek például pingpongasztalok), így összességében a mostaninál sokkal rendezettebb városkép szolgálja az itt élőket.

Papp László beszámolt arról is, hogy a Zöld város program már tart a többek között a Libakertben, és további folytatás is lesz. A dobozikerti munkák összesen 331 millió forintba kerülnek. A költségből 296 millió az EU-s támogatás, 35 millió pedig az önkormányzat önrésze saját forrásból.

Fotó: Molnár Péter

Árnyékolók, új padok

Dr. Nagy Sándor, a körzet önkormányzati képviselője arra is emlékeztetett, hogy a fejlődés ezúttal se állhat meg, és a lakótelep közterületeinek fejlesztése többféle elemet is tartalmaz. Ilyen az is, hogy például a Víztorony utcára dézsás növényeket helyeznek, cserjéket ültetnek a régi lakótelep utcáiba és a például a Boka Károlyra is. Mindemellett új járdákat, valamint padokat és parkolókat is létesítenek.

Lesznek új árnyékolók, növényfelületek, mindezek megóvását pedig térfigyelő kamerarendszer is védi majd. Az eszközöket többek között a Dienes, a Karácsony György és a Munkácsy utcára telepítik ki.

VA