Feketében

Feketében
© Illusztráció: Getty Images
Black Friday, vagy „Ne vásárolj semmit!” nap. Pénteken ízlés szerint lehetett választani a két felhívás közül. Boldogok az együgyűek, akik egyikről sem hallottak. Orosz Csaba írása.

A debreceni főtéri karácsonyi vásárában sétálva – a fekete péntek kapcsán – az jutott eszembe, hogyan öntöttek el bennünket az elmúlt években olyan amerikai szokások, amiknek semmiféle alapjuk nincs a mi kultúránkban. Az egész a Valentin-nappal kezdődött, aztán jött Hallo­ween, most meg minden csatornán a Black Friday-jel bombáznak. A marketingesek próbálnak még egy napot hozzáragasztani a bronz-, ezüst- és aranyvasárnaphoz. Amennyiben a globalizáció jegyében ilyen tempóban vesszük át az amerikai szokásokat, július 4-e néhány év múlva már nemcsak az USA-ban, hanem nálunk is nemzeti ünnep lesz.

Még szerencse, hogy nekünk, debrecenieknek itt van a Nagytemplom előtti kis karácsonyi vásár. Kapható mindenféle hasznos és haszontalan tárgy, enni és inni is lehet. Aki pedig elbambul, megszédül a forgatagban, könnyen a villamos alá kerülhet, mert a faházak olyan közel vannak a sínekhez, hogy elég egyetlen rossz lépés, és jön a Black Friday…

– Orosz Csaba –
hirdetés