virtuális tárlat

2020.07.15. 10:11

Nagyerdei örömök, egykor

Nyári örömök a régi Nagyerdőn címmel rendezett virtuális tárlatot a Méliusz-könyvtár a közelmúltban.

Egy év alatt épült

Az új nyár beköszöntével ma már új strand várja az enyhülést és kikapcsolódást keresőket, így a nosztalgiázás és a múlt megismerése érdekében is tanulságos lehet lapozgatni a páratlan gyűjteményt. A www.meliusz.hu címen elérhető, gazdag összeállítás a megannyi korabeli felvétel, újságcikk és reklámanyag mellett történeti leírást is közöl a régi strand és csónakázó, valamint a parkerdő, a víztorony és a vigadó történetéről. Ezek alapján a tárlat látogatói azt is megtudhatják például, hogy Vásáry István polgármestersége idején, 1932-ben kezdték meg a fürdőtelep építését, és még abban az évben meg is nyílt. A korabeli újságcikkek arról írtak, hogy ez Magyarország első modern elvek alapján megvalósult köz­építkezése.

Gyógyvíz 85 éve

A fürdőt tápláló kút vizét 1935-ben minősítették gyógyvízzé. Belső használatra is alkalmasnak találták, szénsavval dúsítva Csokonai néven, szénsav nélkül pedig Bocskai ásványvízként forgalmazták. A fürdőt országos lapokban is hirdették, s ennek köszönhetően külföldön is népszerű lett a létesítmény.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában