Fekete fokhagyma a szívinfarktus ellen

Fekete fokhagyma a szívinfarktus ellen
© Fotó: unideb.hu
Debrecen – A Debreceni Egyetemen kifejlesztett innovatív élelmiszereket és technológiákat is megismerhették a hallgatók egy hétfői, a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából rendezett tudományos tanácskozáson.

Lizintartalmú, herpesz elleni táplálékkiegészítő, szeléntartalmú, többek között a pajzsmirigy működését is normalizáló túródesszert és fekete fokhagyma – csak néhány a Debreceni Egyetemen kifejlesztett termékek közül. Az innovatív fejlesztésekbe a hallgatókat is bevonták, a fokhagyma alacsony hőmérsékleten, úgynevezett sous vide-kamrában történő kezelését is ők kezdeményezték. A fekete fokhagyma beltartalmi értékeit tekintve ugyanolyan hatékony, mint a friss, miközben finom, íze az asztalt szilváéra emlékeztet. Szívinfarktus ellen napi 1 gerezd ajánlott.

– Nemcsak új termékek, hanem innovatív eljárások kifejlesztésén is dolgozunk. Ilyen például a tartósító sous vide-technológia, ami a gyümölcs- és húsfeldolgozásban hasznosítható, valamint a liofilizálás, ami fagyasztva szárítás tulajdonképpen. Ezt a módszert fűszernövényeken alkalmazzuk leginkább. Ha a két technológiát ötvözzük, olyan húst állíthatunk elő, ami akár húsz évig is eláll és fogyasztható – sorolta Prokisch József, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar docense a DAB Székházban tartott fórumon.

Bár a piaci felmérések szerint tíz innovációs ötletből mindössze kettő vagy legjobb esetben négy-öt lesz sikeres az élelmiszeriparban, Prokisch József vállalkozások indítására buzdította a tanácskozás résztvevőit, mivel az innováció kitörési pontot jelenthet az ágazatban.

A Debreceni Egyetemen egy évtizede indult élelmiszermérnök BSc-szak, és 2008-ban az országban másodikként itt nyílt lehetőség doktori képzésre a területen.

– A Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karon napjainkban az élelmiszertudományi képzések a legnépszerűbbek. Az élelmiszermérnök szakon az elmúlt öt évben megkétszereződött a felvett hallgatók száma, csakúgy, mint a 2008 óta meghirdetett élelmiszerbiztonsági és -minőségi mérnök MSc-képzésen. Egyre többen jelentkeznek hozzánk külföldről is – tette hozzá Kovács Béla, az Élelmiszertudományi Intézet vezetője.

A hallgatók a tanácskozáson áttekintést kaphattak az élelmiszer-ellenőrzés történetéről, különös tekintettel a debreceni állomásokra, megismerhették a tokaji szőlőfajták kialakulásának folyamatát, valamint a meggytermesztés fejlesztési lehetőségeit is.

– Debreceni Egyetem –