Fejlődést remélnek a BMW-től

Akt.:
Nem a világ vége – ezek után pedig még annyira sem lesz az
Nem a világ vége – ezek után pedig még annyira sem lesz az - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Optimista a közhangulat az autógyár hírét illetően Debrecen kismacsi részén.

Csaknem két hónappal a nagy bejelentés után ismét bejártuk azt a Debrecen nyugati határában, Kismacs és Nagymacs között található területet, ahol a BMW gyára épül majd. Most azt láttuk, hogy a remek fekete földeken a gazdák ezekben a napokban takarítják be a kisebb parcellákba vetett kukoricát, napraforgót.

Az elmúlt hetekben megkezdődött a szükséges 400 hektár felvásárlása. Azoknak, akik ezután is gazdálkodnának, a debreceni önkormányzat a közelben, Látóképnél csereterületet is tud ajánlani. A gyár építését jövőre akarják megkezdeni, de az átadás csak néhány év múlva várható.

Az óriásberuházással kapcsolatban sok kérdés merült fel a helyiekben, amelyekre néhány napja – a sajtó kizárásával – Papp László, Debrecen polgármestere személyesen válaszolt a Kismacsi Közösségi Házban. Ennek kapcsán mi is helyiekkel beszélgettünk.

Alvótelepülés – addig?

Először a kisbolt előtt a középkorú Nagy Sándornét szólítottuk meg, aki arról beszélt, hogy Kismacson alig vannak munkanélküliek, szinte mindenki Debrecenben dolgozik. Ebből adódóan ez Józsához hasonló, igazi alvótelepülés, vagyis reggel elmennek, estefelé hazajönnek az itt lakók. Napközben többnyire csak az idősek vannak otthon.

Tartok attól, hogy ha megérkezik a BMW, elmúlik ez a csendesfalu-jelleg, nagyobb lesz a forgalom.”

Valószínűleg itt lesz majd az egyik kapu – mutatta. Az is szóba került, hogy a beruházás bejelentése előtt 10-12 millió forintért kínált kismacsi kertes házakat most 15-20 millióra tartják. Nagy Sándorné szerint 10 év múlva már másként fog kinézni a település. Valószínűleg új telkeket mérnek ki, jóval többen fognak ott élni, és városiasabbá válik Kismacs.

A termőföld szeretete

A nyugdíjas Posta Istvánnéval házának kiskapujában beszélgettünk. – Biztos jobbá válik az élet a gyárnak köszönhetően. Például remélem, lesz majd itt egy jó nagy bolt, és az sem ártana, ha sűrűbben járna a 33-as autóbusz. Gyorsabb internetre is szükség lenne – fogalmazta meg igényeit. Hozzátette: Papp László polgármester is azt ígérte a kultúrházban, hogy fejlesztik a falut, megoldják a problémákat. Posta Istvánné úgy vélte, a helyiek jelentős része azért ragaszkodik a földjéhez, mert szüleitől, nagyszüleitől örökölte. Bár nagy haszon nincs rajta, érzelmileg mégis kötődnek hozzá.

k8Fotó: Molnár Péter

– Nagyon kell ide ez az autógyár, mert a környéken, Nagyhegyesen, Balmazújvároson, Nagymacson alig van munka. Debrecenből is sokan járnak majd ide dolgozni. Az itteniek abban reménykednek, hogy a BMW legalább nettó 250-300 ezret fog fizetni – fejtette ki.

A környékre is jó hatással

A főutcán lakó, a fiatal felnőtt korosztályhoz tartozó Szabó Krisztián azt tapasztalta az elmúlt hetekben, hogy a kismacsiak várják az autógyár építését, és bizakodnak a jövőben.

Nekem is tetszik, hogy jönnek, bár nem feltétlen ilyen jó termőterületekre kellene egy ekkora gyárat felhúzni. Mondom ezt úgy, hogy nekem nincs földem”

– fogalmazott. Úgy vélte, hogy a BMW által adott fizetések majd a környéken, de más területen, szakmákban dolgozók bérét is megemelhetik. A magyar vállalkozóknak tartaniuk kell a lépést, különben elmennek tőlük a szakemberek – mondta.

Sok az okos, jó szakember

Az 1982 óta Kismacson élő, 70 éves Zagyva István a BMW-vel kapcsolatban életének arra a szakaszára emlékezett, amikor Németországban, Drezdában, karbantartó-lakatosként és hegesztőként dolgozott másfél évig. – Egyrészt azért nagyon jó, hogy idejönnek a németek, mert jó pár embernek munkát adnak, másrészt a földtulajdonosoknak rendesen fizetnek.

Azért hozzák ide a gyárat, mert a magyarok között sok a jó, okos szakember”

– vélte.

– Orosz Csaba –


Debrecen - Szinte mindenki jól fizető munkahelyeket és általános fellendülést vár az autógyártól. Ellátogattunk a leendő BMW-autógyár 400 hektáros területére, Kismacsra és Nagymacsra, ahol azt tapasztaltuk, hogy a helyi lakosokban óriási a várakozás, komoly fellendülésben reménykednek. A néhán...

Debrecen - Elfogadták azt a javaslatot a debreceni önkormányzat csütörtöki közgyűlésén, mely szerint a város vegye meg az AKSD Városgazdálkodási Kft.-től a Látóképi csárdával szemben található Látóképi Faiskola 153 hektárnyi területét, valamint a magyar államtól is vásároljanak onnan nem messze 147 ...

Dr. Papp László polgármester hangsúlyozta: Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának egyik lényegi eleme az oktatás
Debrecen - A BMW debreceni gyáralapítása egyértelműen a jövőt érdemben befolyásoló beruházás. A nagy autóipari centrumok egyben egy térség fejlődésének motorjai is. A BMW döntésének köszönhetően ebbe a körbe lépett be Debrecen. A munkalehetőségeket tekintve nemcsak közvetlenül a gyárban foglalkoztat...