Fejlesztik az egyházi turisztikát Debrecenben

Akt.:
Kocsis Fülöp metropolita az Attila téri főszékesegyházban
Kocsis Fülöp metropolita az Attila téri főszékesegyházban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Összesen százmillióval segítene két egyházi beruházást a debreceni önkormányzat.

Konzorciumban együttműködve pályázna egyházi turisztikai fejlesztések megvalósítására a debreceni helyhatóság. Amennyiben nyernek, a város 70 millió forintot adna a Görögkatolikus Parókiának, 30 milliót a Zsidó Hitközségnek – derül ki egy a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésből.

Az anyagban az olvasható, hogy a pénzből a görögkatolikusok az Attila téri templomuk közvetlen közelében, – a parókia tulajdonában lévő ingatlanon – olyan látogatóközpontot építenének ahol a helyi görögkatolikus hagyományokat, az egyház történetét és jelenét mutatnák be a nagyközönségnek.

A másik projektben a debreceni Zsidó Hitközség Bajcsy-Zsilinszky utca 26. szám alatti székházában olyan attrakciófejlesztés valósulna meg, amely interaktív elemekkel, látogatóbarát módon érthetőbbé, kommunikatívabbá tenné a zsidóság turisztikai értékeinek bemutatását.

Amennyiben a megvalósítás során a beruházások tényleges költségei meghaladnák a projektek elszámolható költségét, a különbözetet önerőként az egyházak biztosítanák.

HBN–OCs