Fejlesztik a ladányi fürdőt, de sok más dolog is változik

A püspökladányi strand
A püspökladányi strand - © Fotó: Napló-archívum
Püspökladány – A városüzemeltető és gyógyfürdő kft. beszámolója volt a legfontosabb téma a legutóbbi testületi ülésen.

A társaság tevékenységének nagy része kötelező önkormányzati feladat egyes területei árbevételének alakulására nincs ráhatásuk a befagyasztott árak miatt, a költségeiket a külső piac diktálja – fogalmazott beszámolójában Varga Lajos, a városüzemeltetési kft. ügyvezetője. Hozzátette, hogy ha bárki a dolgok mélyére néz, átlátja, hogy az igazi teljesítmény nem a mérleg szerinti eredmény, hanem az, hogy a társaság a nehéz gazdasági körülmények között is talpon tudott maradni, és ezen felül még minden évben több 10 milliós beruházást hajtott végre. Megtartotta a dolgozóit, minden szinten a fejlődésre törekedett. A Püspökladányi Városüzemeltető és Gyógyfürdő Kft. 2016. évi üzleti terve 688, 2 millió forint bevétellel, 687 millió forint kiadással és mintegy egymillió forint adózott eredménnyel számol.
A társaság tevékenységi köréhez tartozik egyebek mellett a gyógy- és strandfürdő üzemeltetése, az ingatlankezelés, a temetőműködtetés, a távhőszolgáltatás, a parkgondozás, a játszóterek és az önkormányzati utak karbantartása is. A képviselő-testület hozzájárult a társaság 41 millió forintos hitelkeretének hosszabbításához, amely a téli időszakban biztosítja a likviditást. A fejlesztéseket főleg pályázati pénzből szeretnék megoldani, de a hitelkonstrukciótól sem zárkóznak el, természetesen a tulajdonos önkormányzat hozzájárulásával.

Bontanak, majd építenek

A városüzemeltetési társaság gyógy- és strandfürdő részlegében a balneoterápiás kezelést 65 millió, a fizikoterápiás kezelést 36 millió forint bevétellel tervezte erre az évre. Ez megegyezik a múlt évivel, ám – mint az az üzleti tervben szerepel – igyekeznek túlteljesíteni a tervet. A strandfürdő területén felújítások várhatók, ám ezek túlmutatnak az éves szokásos karbantartásokon. A legfontosabb a két termálmedence felújítása. A korszerűtlen, acél korlátok, valamint a túlfolyók elbontása után az ugyancsak megújuló aljzatba 85 befúvót építenek be, az élményelemek előkészítéséhez ülőkék betonozására is szükség van. A kor színvonalán lévő medence kialakítása mellett fontos a vendégek komfortérzetének javítását szolgáló élményelemek beépítése is. Dögönyözőkkel, vízköpőkkel és masszírozókkal gazdagodik a medence, a partra pedig digitális vízhőfok-kijelző kerül. A direkt napsugárzás ellen napvitorlákat feszítenek ki. A medencefelújítás 33,4 millió forintba kerül, ezt saját forrásból, illetve ha szükséges, hitelfelvételből fedezi a társaság.


Jelentős műszaki fejlesztésekről szóltak | Fotó: Derencsényi István, archív


Itt-ott sok a kóbor kutya

Az önkormányzat tulajdonában, a társaság kezelésében jelenleg 71 lakás van. A lakások állapota évről évre romlik, karbantartásuk egyre többe kerül. Állapotuk szükségessé teszi, hogy egyre szigorúbban lépjenek fel a bérlőkkel szemben.

A távhőszolgáltatás terén a városüzemeltető társaság az üzembiztonság és a hatékonyság érdekében az utóbbi években jelentős műszaki fejlesztéseket valósított meg. Lecserélték a számlázó programot is. 2011-től a Magyar Energetikai Hivatal által jóváhagyott árak, a rezsicsökkentés mértéke és a jogszabályban meghatározott távhőtámogatás mértéke határozza meg a díjszabást. Mindezek jelentősen befolyásolják a társaság távhőszolgáltatásból származó bevételeit. A karbantartásokat ebben az évben is el kell végezni, ezekre 6,5 millió forintot terveztek 2016-ra. A társaság látványos tevékenysége a parkgondozás. A 2014-ben pályázati pénzből beszerzett korszerű géppark hatékony és kiváló minőségű munkát tesz lehetővé. Ebben az évben 12-féle virágot telepítenek a közparkokba, ebből 500 tő begónia a virágoszlopokban lesz. A város 11 játszóterét is karbantartják: elvégzik a homokozók homok cseréjét, kijavítják, pótolják a játékokat, eszközöket. Tavasztól késő őszig folyamatosan javítják az önkormányzati utak hibáit, valamint javítják az útjelző táblákat, festik az útburkolati jeleket.

Egyes városrészekben rendkívül elszaporodtak a kóbor ebek, ezek befogása a rendezetlen telekhatárok miatt nehéz feladat. Rendszeres kutyabefogó járattal igyekeznek összeszedni a kóbor kutyákat. A közterületeken lévő állati tetemeket továbbra is az állati fehérje feldolgozó társaság dolgozói szedik össze.

HBN–KZS


Festik és zsindelyezik

A városüzemeltető társaság tervezi a köztemető ravatalozójának halottas hűtő cseréjét és annak helyiségének komplex felújítását. Az urnasírhelyekig az út szilárd burkolattal való ellátása is szintén időszerű lenne, továbbá a dolgozók szociális helyiségeinek felújítása, a ravatalozó épületének a külső tatarozása és festése is. Mint ahogy a haranglábat is festeni, valamint zsindelytetőzetét kicserélni. Áprilisban tervezik a temető bejárását az önkormányzat jegyzőjével és a városfejlesztési iroda szakembereivel, hogy az elhagyatott sírokat katalogizálják, valamint a temető parcelláinak ezen sírhelyei a hozzátartozók részére megválthatóak legyenek.​


Vállalkozások és bevétel

A városközpont rehabilitációjának befejező eleme volt a piactér és a hozzá kapcsolódó közösségi tér elkészítése. Tavaly több mint egymillió forinttal csökkent a piaci helypénzből származó bevétel. 2016-ban a felújított piactéren várhatóan több lesz az árus és nem kell emelni a helypénz árát – áll a városüzemeltető társaság idei üzleti tervében, amiből az is kiderült, hogy 2015-ban 93 közfoglalkoztatott dolgozott a városüzemeltető társaságnál. Ők parkgondozásban, köztisztasági feladatok ellátásában, a temetőben az elburjánzott növények nyírásában vettek részt. Ebben az évben a közérdekű foglalkoztatottak számának növekedésével számol a társaság.

2016-ban is jelentős árbevételt tervez a kft. a vállalkozási területen. Ide tartozik a kisbusz bérbeadása, szemét és törmelék szállítása, ártalmatlanítása, ág- és nyesedékaprítás, térkőkészítés, földmunkák, területrendezés egyebek mellett. A nyereség biztosít forrást a fejlesztésekre.