Helyi közélet

2017.12.08. 08:32

Széles körű összefogás háromszáz tanyán élőért

Debrecen-Nagycsere - Jövő szerdán a halápiaknak osztanak ugyanolyan csomagokat, mint a nagycsereieknek.

Debrecen-Nagycsere - Jövő szerdán a halápiaknak osztanak ugyanolyan csomagokat, mint a nagycsereieknek.

Felbolydult méhkasra emlékeztetett csütörtökön a helyi református missziói imaházának udvara, ahová adományosztásra gyűltek a térség tanyáin élő rászorulók. A nehezen mozgókért vagy a távolabb lakókért a polgárőrség gépkocsijaival mentek el. A Jenei Zoltán lelkész koordinálta jótékonysági eseményen megjelentek mindazon szervezetek, intézmények és gazdasági társaságok képviselői, akik felajánlásaikkal vagy egyéb segítséggel igyekeztek örömet vinni a rászorulók ünnepvárásába.

Jenei Zoltán köszöntőjét egy, a Bibliából – a Példabeszédek könyvéből – vett idézettel kezdte, ami valójában az adakozóknak szólt: „Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét”. A lelkész elmondta, a kezdeményezés 2011-ben a Zrínyi Miklós Vadásztársaságtól indult, és fokozatosan egyre többen csatlakoztak hozzá. Később valamennyi adományozónak, segítőnek a képviselőjét rövid szólásra kérte.

Húsz tonnányi „mentett” étel

A sort a Debreceni Élelmiszermentő Hálózattól Szántó László kezdte. Elmondta, havonta mintegy 20 tonna, csaknem lejárt szavatosságú élelmiszerrel segítik a rászorulókat. A rendőrség nevében Kádár László őrnagy arról beszélt, hogy folyamatosan a tanyavilágon tartják a szemüket. A Debreceni Család- és Gyermekjóléti Központ vezetője, Orosz Ibolya Aurélia elmondta, 2300 gyerekkel és csaknem 1300 családdal vannak kapcsolatban, köztük azokkal, akik az adomány átvételére érkeztek. Türk László, a terület önkormányzati képviselője arra emlékeztetett, hogy az összefogásnak köszönhetően évente többször is tudnak hasonló rendezvényt szervezni. Két vállalkozást ki is emelt, mert az egyik nagy mennyiségű burgonyával, a másik 200 mázsa tűzifával segítette a nehéz sorsú tanyasi embereket.

Néhány mondatot mondott még, és boldog, áldott ünnepeket kívánt Hadházi Ferencné, a Haláp–Nagycserei Polgárőrség elnöke, Tóthné Berekméri Dalma, a Halápon a Gyermekekért Közhasznú Egyesület elnöke, Both Teodóra festőművész a Kortárs Szalon Alapítványtól, Sajtos Szilárd a Magyar Református Szeretetszolgálattól, Szegedi Kálmánné a Biblia Szövetségtől, Bodó Zsolt a Metró Kereskedelmi Kft.-től és dr. Bihari Béla a Zrínyi VT-től.

Minden eddiginél több

Mielőtt a nagycserei rászorulók magukhoz vették volna az egyzsáknyi ruhát, a meleg ételt, valamint a 13 ezer 600 forintnyi élelmiszer- és tisztálkodószer-adományt, Both Tibor, a vadásztársaság felügyelőbizottsági tagja bejelentette, minden eddiginél több, összesen 776 ezer forintnyi élelmiszer-adomány gyűlt össze, a Nyírerdő Zrt. pedig 20 fenyőfával járul a karácsony öröméhez. Az akció jövő szerdán, Halápon folytatódik: mintegy 60-70 család kap hasonló csomagot.

Akik nem tudtak részt venni, azokhoz rendőrök és polgárőrök vitték ki az adományokat, s így lesz ez Halápon is.

HBN–ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában