Fejlesztéssel csökkentett üzemzavarok

Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Rt. a régión (azaz Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves) kívül Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyék egy-egy részét is felölelően közel 1,5 millió lakos villamosenergia-ellátásáért felelős szolgáltató.

Az ellátás biztonságának növelése érdekében kiemelt hangsúlyt fektetnek a hálózat karbantartására és fejlesztésére – hangzott el azon az egri sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták az új Üzemirányító Központot.

Miskolci fejlesztés

Mint megtudtuk, az ÉMÁSZ Rt. a tavalyi évben hálózati beruházásra 8 milliárd 555 millió forintot fordított, ebből a főelosztó hálózati fejlesztések közel 2,5 milliárdot emésztettek fel. A legjelentősebbek között tartják számon a Miskolc-Nyugat 120/35/10 kV-os transzformátorállomás teljes rekonstrukcióját, amelyre 300 millió forintot költöttek és amely mintegy 22 ezer fogyasztó biztonságosabb villamosenergia-ellátását teszi lehetővé.

S bár ez a külső szemlélő számára nem látható – mondják a társaság vezetői –, jelentős eredményeket értek el e téren, amit az üzemzavari statisztika is jól mutat. Megyénkben a nagy/középfeszültségű hálózaton 42 százalékos, a kisfeszültségű hálózaton pedig 26 százalékos az üzemzavarok számának csökkenése. Mint azt érdeklődésünkre elmondták, Borsodnádasd térségében, a Bükkben és a Csereháton a leggyakoribbak az üzemzavarok, amelyek okaként anyagkifáradást (törések, repedések), a szélsőséges időjárás, valamint a szándékos vagy gondtalan rongálás említhető.

Az áramlopásokról

Megtudtuk, hogy a tavalyi év első tíz hónapjában közel 40 ezer (megyénkben 16 539) ellenőrzést végeztek a szerződésszegő és szabálytalan vételezések felderítése érdekében. Az áramlopásokkal közel 300 millió forint kárt okoztak az ÉMÁSZ-nak, amiből eddig mintegy 130 millió forint térült meg.

UM