Fejünk fölül viszik a tetőt

Fejünk fölül viszik a tetőt
Nincs pénz, nincs szocpol, se megtakarítás, a drága hitelt pedig szigorú feltételekhez kötik a bankok – mitől mozdulna meg az ingatlanpiac? – kérdi egy neves szakértő.

Nincs pénz, nincs szocpol, se megtakarítás, a drága hitelt pedig szigorú feltételekhez kötik a bankok – mitől mozdulna meg az ingatlanpiac? Az egyik neves szakértő szerint, miután az állam a bankokat támogatta az emberek helyett, akik ma ki vannak rabolva, nincs min csodálkozni: óriási a pangás. Rendkívül kiszámíthatatlan ősz után, a válság előtti időkben is gyengébb téli hónapokra teljesen a leült az ingatlanpiac. Nincs pénz, nincs szocpol, a banki hitelekhez nagy önerő kellene, de megtakarítás sincs.
Még távol a március, de a banki hitel feltételei már most jóval szigorúbbak, mint 3-4 évvel ezelőtt. A szocpol megszüntetése önmagában komoly csapást mért az amúgy is ezer sebből vérző ingatlanpiacra. Korábban, ha a lakodalmon összetáncolt némi pénzt egy fiatal házaspár, két gyermeket vállalva komoly önerővel vághatott neki egy panelvásárlásnak, pénzüket kiegészítve a hitellel. E nélkül a fiataloknak ma kevés az esélye az otthonteremtésre, hiszen a bankok olyan önerőt kérnek, amihez már a szülők megtakarítása is kevés, ha egyáltalán van nekik. A mostani helyzetben a kevés megtakarítás miatt még a hitelképesek sem nagyon jutnak lakáshoz.

Általános vélekedés szerint elképesztő, hogy egy ilyen kivérzett országban az állam a bankokat támogatja az emberek helyett. Miként azt is, hogy egyre-másra értékük 50-70 százalékán árvereznek el lakásokat, ahelyett, hogy a tulajdonosnak adnának legalább fél évet, hogy jobb kondíciókkal próbálja értékesíteni ingatlanát.