Fehéroroszország kifizette tartozását, újraindult a gázszállítás

Újraindítja a gázszállítást Fehéroroszország felé az orosz Gazprom, miután Minszk kifizette tartozását – közölték orosz hírügynökségek csütörtökön.

Az európai szállítások célba érkezése azonban továbbra is kérdéses, mert ezúttal Minszk intézett ultimátumot Oroszországhoz.

Alekszej Miller, a Gazprom elnöke telefonon jelentette Dmitrij Medvegyev orosz államfőnek, hogy Fehéroroszország teljes mértékben elszámolt a gázszállításokért – közölte a sajtóval az elnöki hivatal szóvivője. Ezt követően utasítást adott a fehérorosz gázcsapok újbóli megnyitására.

Kérdéses viszont, hogy Minszk megnyitja-e az általa lezárt nemzetközi vezetékeket, amelyek a többi között Lengyelországba, Litvániába és Észak-Németországba továbbítják az orosz gázt. Vlagyimir Szemasko ugyanis egy szerda délutáni soron kívüli sajtótájékoztatón bejelentette, hogy Fehéroroszország csütörtök reggelig, pontosabban moszkvai idő szerint 10 óráig szab határidőt a Gazpromnak a tranzitdíjak kifizetése elmulasztása nyomán felhalmozódott 260 millió dolláros adósságának törlesztésére. Ellenkező esetben a fehéroroszok teljesen leállítják az Európába irányuló orosz gázexport továbbítását.

Ez a határidő már lejárt, és csütörtök reggeli televíziós hírműsorok információi szerint az unió több tagállamában már határozottan észlelhető a gázhiány az orosz-fehérorosz vita következtében. Litvániába például jelenleg a szokásos gázmennyiségnek csupán közel a fele érkezik a Fehéroroszországon átmenő nemzetközi vezetéken.

-Független Hírügynökség-