Helyi közélet

2016.05.06. 15:25

Joghallgatók mérték össze tudásukat a Debreceni Ítélőtáblán

Debrecen - A harmadik országos perbeszédversenynek a Debreceni Ítélőtábla adott otthont.

Debrecen - A harmadik országos perbeszédversenynek a Debreceni Ítélőtábla adott otthont.

Hároméves kislány vesztette életét fürdőzés közben egy strandon. A gyermeket az édesapára bízta az anya. Rövid időre szem elől tévesztette, a gyermek pedig vízbe fulladt. A haláleset után az ötgyermekes apa gondatlanságból elkövetett emberölés miatt állt bíróság elé. A szituált ügyben a vádhatóság és a védelem szerepében pénteken ezúttal jogászhallgatók mutathatták meg tudásukat az országos perbeszédversenyen, egyik feladatuk a minősítés megállapítása volt.

A versenyzők nyolc hazai felsőoktatási intézményből érkeztek, a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karát a negyedéves Gyurkó Petra és Kanyuk Petra Ágnes képviselte. – Észrevétlenül is folyik a felkészítés a perbeszédtartásra, sok gyakorlati kérdés kerül terítékre az előadásokon. Specializációkon modellezni is szoktunk helyzeteket, eseteket. Továbbá kifejezetten ajánlott tárgyalásokat látogatni, ám elengedhetetlen az érdeklődés és a szereplési vágy a jó perbeszéd megtartásához – magyarázta Petra, amikor azt kérdeztük, mennyire készíti fel az intézmény őket egy ilyen megmérettetésre, aki társával együtt a házi forduló után indulhatott a megmérettetésen. Azt mondja, a szereplési vágy nélkül sem a védő, az ügyész nem képes átélni a pozícióját és megértetni az érveit.

Egyedien és jól érvelni

A jó szereplés kulcsa – állították – az lehet, hogy ki tud olyan érvekkel, okfejtéssel előállni, amelyek csak keveseknek jut eszébe. – Az általunk tárgyalt esetben, amikor az ember egy szolgáltatásért fizet, abban bízik, hogy a létesítmény biztonságos. Felhívtam a figyelmet a medencét és a fürdőzőket felügyelő úszómester szerepére, illetve arra, hogy a gyermekre karúszót és úszógumit adtak a szülei, ezért felfüggesztett szabadságvesztést kértem a férfira – magyarázta a védőként fellépő Brigitta, aki elárulta, PhD-fokozatot szerezne, majd ügyvédként praktizálna. Petra arról beszélt, a véletlennek köszönhető, hogy ezúttal az ügyész bőrébe kellett bújnia, de a felkészülés során szerzett tapasztalatai arra sarkallják, hogy az egyetem után is ezt a hivatást válassza.

Felvetésünkre, hogy véleményük szerint jó-e, hogy a nagy figyelmet keltő ügyekben politikusok gyakran véleményt nyilvánítanak, illetve mind többször hallani, hogy a politika befolyással van az igazságszolgáltatásra, Petra azt mondta, ettől minden igazságszolgáltatásban dolgozónak tudnia kell magát függetleníteni. Brigitta emlékeztetett, 2011 decemberében, két hónappal a felvételi előtt ismertette a kormány, a jogászképzésben csak fizetős helyek lesznek, és akkor gyorsan kellett döntenie, hogy vállalják-e a tandíjat, vagy pedig feladja álmait. – Ez alapján, de más esetek alapján is látható, a politika nagyon mélyen benne van az igazságszolgáltatásban, pedig attól távol kellene magát tartania – fogalmazott.

HBN–SZZZSL


A verseny eredménye:

Ügyészek:

1. Havasi Sára (Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK).

2. Juhász Lívia (Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc ÁJK)

3. Rózsa Csenge (ELTE ÁJK)

Védők:

1. Bordács Bálint (ELTE ÁJK)

2. Sztoján Krisztina (SZTE ÁJK)

3. Meilinger Csaba (PTE ÁJK)


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában