Fehér vászon

Az alkotó és Áfra János kurátor a tárlaton
Az alkotó és Áfra János kurátor a tárlaton - © Fotó: MODEM
Debrecen – Let it be (Hadd legyen) – ezzel a fényinstallációba foglalt felszólítással indítja útjára a látogatót Benczúr Emese első debreceni kiállítása, amelyet a MODEM-ben nézhetnek meg október 28-ig.

A tárlat az elmúlt másfél évtized munkáiból ad egy látványos, a ragyogás kétértelműségét középpontba helyező válogatást, ráirányítva a figyelmet az alkotó, a befogadó és a mű közti dinamikára, illetve a státuszukat meghatározó társadalmi valóság néhány megkerülhetetlen jelenségére.

benczur2_Benczúr Emese Let it be című tárlata | Fotó: MODEM

A Munkácsy Mihály-díjas művész már a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakos hallgatójaként lemondott a szakma hagyományos eszköztáráról. Ezt a kiállítást a fényhatások szervezik. Az érintésünkre csillogva hullámzó felület, a világító elemekből összeszerelt fényinstallációk, fémes hatású táblaképek megidézik a sztárkultuszt és a ragyogáskényszernek alárendelt közösségi oldalak esztétikáját. Az alkotások fülbevalók, kínai villogók, újrahasznosított sörösdoboz-nyitófülek és cukorkapapírok felhasználásával készültek.

A festőművész alkotásai megtekinthetők augusztus 18-tól október 28-ig a MODEM-ben.

HBN