Fegyveres Jézus őrzi a drogkartellek áldozatainak emlékét Medellínben

Medellín, 2012. július 10., kedd (MTI) – Aranyozott fegyverekkel “körülragyogott” Krisztus-szobrot helyeztek el Pablo Escobar néhai drogbáró börtöncellájában a kolumbiai Medellín külvárosában, így emlékezve a drogkartellek áldozataira.

 

A rendkívüli szobor Cristina Planas perui művésznő munkája, amelyet a napokban lepleztek le minden idők egyik leghírhedtebb drogvezérének egykori börtönében. A helyi sajtó közlése szerint a helyet manapság bencés szerzetesek lakják, akik a kábítószer-csempészet áldozatai előtt tisztelegve emlékhelyet alakítottak ki a cellában.

A Cristo Moreno című alkotás egy sorozat része, és a kereszten ábrázolva mutatja Jézust, akit jókora, aranyszínű kézi fegyverek vesznek körül.

Pablo Escobar egykor maga építtette a La Catedralként emlegetett börtönt Medellín külvárosában, miután megegyezett a kolumbiai hatóságokkal arról, hogy feladja magát. Erre azt követően került sor, hogy a kolumbiai vezetés úgy döntött, nem adja ki kábítószerbáróit az Egyesült Államoknak, a kokaincsempészet fő célpontjának.

Escobar luxuskörülmények között élt a börtönben, ahol legfeljebb öt évet kellett volna lehúznia. A rácsok mögül is zavartalanul irányította hálózatát, az épület orgiák helyszíne volt. Mindez azonban óriási felháborodáshoz vezetett a dél-amerikai országban, a kormányzat így végül meghátrált, és bejelentette, hogy átszállítja a világ egyik leggazdagabb embereként számon tartott drogbárót.

A véres merényletekért – többek közt az Enrique Parejo volt igazságügyi miniszter, nagykövet ellen Budapesten elkövetett támadásért – felelősnek tartott csempészvezér erre megszökött, 1993 decemberében azonban a hatóságok rajtaütöttek, és megölték.

 

 

krp \ kpt

 

MTI

Címkék: