Helyi közélet

2008.10.26. 11:55

Vedelnek és vezetnek?

<p>Azért megy valaki kocsival bulizni, hogy megmutassa, milyen autója van, és az olyan nem iszik, mert félti. Vagy azért indul el négy keréken, s viszi a lerészegedő haverokat, hogy elkerülje az alkoholt, mert másnap mondjuk dolgozik. De van, akinek mindegy, mivel van, tesz mindenre, és úgy is iszik.<A href="http://video.haon.hu/video/31703/mit-gondol-egy-fiatal-fi---az-ittas-vezet--sr--l-"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://video.haon.hu/video/31706/milyen-alkoholt-szeretnek-inni-a-debreceni-fiatalok-"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Sör, bor, pálinka, mindegy az, csak üssön!” Hallottam az utcán fiatal fiú szájából. Éppen az autó ajtaját fogta a már összeakadt nyelvvel beszélő ifjú. Szerencsére nem a volánhoz ült. Na de vajon más vezet-e ittasan? Péntek és szombat este a legfontosabb a fiatalok többségének: bulizni és berúgni! De be ám! Vajon mivel jutnak el a helyszínre?

Legtöbben a tömegközlekedést választják. Ők vagy egyszerűen ráéreznek, hogy felcsavarodni a fára sokkal több esélyük van néhány üveg sör után autóval, mintha a buszsofőrre bízzák magukat, vagy csak egyszerűen ismerik a statisztikákat. 2008-ban június végéig ugyanis országszerte 973 ittasan okozott baleset volt, amiből 582-ben volt szerepe személygépkocsinak. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az összes baleset 12 százalékának hátterében szerepet játszott az alkohol. Ez ugye tartalmazza azokat az eseteket is, amikor a diszkóban a huszonéves nem bírta nézni, ahogy barátai önfeledtre isszák magukat, majd ő is kedvet kapott néhány italhoz. Hajdú Biharban ez több mint tizennégy százalék.

Egy huszonnégy éves fiú, Gergő úgy vélekedik, hogy az ő társaságában, azért megy valaki kocsival bulizni, hogy megmutassa, milyen autója van, és az olyan nem iszik, mert félti. Vagy éppen azért indul el négy keréken, s viszi a lerészegedő haverokat, hogy elkerülje az alkoholt, mert másnap mondjuk dolgozik. De van, akinek mindegy, mivel van, tesz mindenre, és úgy is iszik.
A kérdés már csak annyi: Megéri kockáztatni jogsit és életet azért a néhány pohárért? Az iszik és vezet, lássuk be, nem működik. Legalábbis sokáig semmiképpen sem. De az árokból, fél lábbal , véresen, mögöttünk a halott legjobb baráttal már úgyis teljesen mindegy lesz.

  • Fél liter vodka egy óra alatt- ölt az alkohol
  • Megtörték a kocsimat, szó nélkül elhajtott a tettes
  • Kitálal a pornósztár- Benkőnek hatalmas van
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában