Fegyházbüntetésre ítélte a bíróság a cellatársukat megkínzó fiatalokat

11-től 14 évig terjedő fegyházbüntetésre ítélte a Pest Megyei Bíróság első fokon, nem jogerősen azt a három fiatalt, akik villanyárammal kínozták tököli cellatársukat.

A bíróság különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletéért szabta ki a büntetést.

2005. augusztus 24-én és 25-én három fogvatartott, akik közül 2 még fiatalkorú volt, veréssel és villanyárammal gyötörte újdonsült cellatársukat, aki szerencsésen túlélt több áramütést is. Az első napon “csak pofozgatták és guggoltatták” a fiatalembert, de másnap már meztelenre vetkőztetve percekig locsolták vízzel és arra kényszerítették, hogy fogja meg a villanyvezetéket. Az ügyész szerint tettük különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlete, a védők viszont azt hangsúlyozták, mindez része volt a fiatalkorúak fegyintézetében megszokottnak mondható úgynevezett “tököli játékoknak”.

A Pest Megyei Bíróság az első rendű vádlottat 11 év fegyházra, a másodrendűt 14 évi, a harmadrendű vádlottat pedig 12 év 6 hónap fegyházra ítélte különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérletéért mint társtetteseket. Mindhármukat 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától is. Szabó Judit bíró az ítélet indoklásakor kiemelte, az áramütés halálos lehetett volna, a két napig tartó folyamatos bántalmazás pedig súlyos lelki kínokat is okozhatott. A bűncselekmény megítélésének sarkalatos pontja a bírónő szerint a szándék és az, hogy a vádlottaknak tudniuk kellett, hogy a 220 voltos villanyáram életveszélyes.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és védőik fellebbeztek ellene.