Fegyház a marihuána-dílereknek

Fegyház a marihuána-dílereknek
A hajdú-bihari kábítószerkereskedők révén nagyobb halakhoz is eljutottak.

Elsőfokon 10, illetve 11 év fegyházzal sújtotta a megyei bíróság a közelmúltban azt a két férfit, akik 2005 őszétől a következő év februárjáig más vádlottak közreműködésével többször szállítottak kábítószert – túlnyomórészt marihuánát – a fővárosból, és adták el Debrecenben, Hajdúböszörményben, Józsán, valamint a szabolcsi Újfehértón.

A 40 éves debreceni R. „Lali” Lászlón és a 35 éves hajdúböszörményiK. „Vasfogú” Andráson keresztül a felderítők egy igazi budapesti nagyhalhoz is eljutottak: az építőipari vállalkozóként tevékenykedő K. István több mint 30 kilogramm „fűvel” bukott le. A hajdú-bihari rendőrök kétéves kitartó nyomozásának köszönhetően egy másik jelentősebb fővárosi díler, L. Péter szintén horogra került, ő 7 kilónyi marihuánával, amfetamin-tabletták százaival és hasisgyantával „szorult” (mindkettőjüket 2006 februárjában fogták el). Előbbi férfit most elsőfokon 9, utóbbit 6 év fegyházzal büntették.

Az elsőrendű vádlottat, a zsarolás és testi sértés miatt is elítélt R. Lászlót 2006. áprilisában „gyűjtötték be” a kommandósok egy ismert debreceni sörözőből. Jellemző, hogy „Lali” Audi A8-asában, a pótkerék alatt egy Parabellum lőfegyver lapult.

Holland fű

A bíróság összesen tizennyolc vádlottat, többségében hajdú-bihari fiatalokat – köztük három nőt – talált bűnösnek kábítószerrel való visszaélés bűncselekményében. A marihuána Hollandiából származott. A vádlottak egy része nem csak terjesztette, fogyasztotta is a drogot. Sokan közülük büntetett előéletűek.

Több vádlott úgy próbált megélni, hogy egyszerűen megvette a drogot K. Andráséktól, majd tovább árusította az ismerőseinek.

A vádlottak közül többen 2-3 évet is előzetes letartóztatásban töltöttek. A büntetőeljárás fő vádlottjait nem jogerősen 6-11 év fegyházzal sújtotta a bíróság, míg a kishalak büntetése a felfüggesztett szabadságvesztéstől a néhány évig terjedő börtönig terjedt.

HBN – RaL