Fegyelmi eljárás indítását kéri az NGM a könyvvizsgálói kamarától

Akt.:
Budapest, 2015. április 8., szerda (MTI) – A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) arra kérte a Magyar Könyvvizsgáló Kamarát, hogy indítson fegyelmi eljárást, és szabjon ki visszatartó erejű szankciót, amennyiben van olyan könyvvizsgáló, aki a Széchenyi Kártya-programot érintő félmilliárd forintos csalás gyanúsítottjai között szerepel – közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A minisztérium azt követően kért azonnali és haladéktalan intézkedést, hogy kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bejelentette: egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal és a nyomozás 43 gyanúsított ellen vádemeléssel zárult.

A gazdasági tárca szerint a könyvvizsgálók, könyvelők, adótanácsadók szerepe kiemelt a gazdaságban, mivel ők az államkassza bevételének elsődleges felügyelői, éppen ezért az NGM minden rendelkezésére álló eszközzel fel fog lépni a csalárd, gondatlan vagy éppen képzetlen könyvelővel, adótanácsadóval vagy könyvvizsgálóval szemben – közölték.

A közlemény szerint a csalás miatt elítélt könyvelők, adótanácsadók, adószakértők engedélyét a tárca haladéktalanul visszavonja.
Lukács János, a Magyar Könyvvizsgálói Kamara elnöke az MTI megkeresésére közölte, hogy a bűnügy vezető személyeként ismert B. Zs. nem rendelkezik könyvvizsgálói képesítéssel, így nem tagja a kamarának sem, tehát vele szemben a kamara nem járhat el.

Az érintett többi személy neve nem ismert, róluk csak a nevük ismeretében tudna nyilatkozni a kamara – tette hozzá. Az elnök leszögezte: a Magyar Könyvvizsgálói Kamara mindig és haladéktalanul eljárt azokkal a tagjaival szemben, akik vétettek a jogszabályok, illetve a kamara belső szabályi ellen.

– MTI –


Félmilliárd forintot csaltak Széchenyi Kártyával
Budapest, 2015. április 7., kedd (MTI) – Egy képzett szakemberekből álló bűnszervezet mintegy félmilliárd forintot csalt a kis- és középvállalkozásoknak állami garanciával és kamattámogatással nyújtható Széchenyi Kártya programmal; a nyomozás 43 gyanúsított elleni vádemeléssel zárult – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal kedden az MTI-vel.

hirdetés