Fedettpályás vb – Spiriev Attila: extra szereplés

Budapest – Extra szereplésként értékelte Spiriev Attila, a Magyar Atlétikai Szövetség sportigazgatója a magyar csapatnak a fedettpályás világbajnokságon nyújtott teljesítményét.

A vasárnap zárult portlandi vb-n a súlylökő Márton Anita 19,33 méteres országos csúccsal ezüstérmet nyert, ötpróbában Zsivoczky-Farkas Györgyi az ötödik, 60 méter gáton Baji Balázs a hatodok helyen végzett.

“Ha csak tényszerűen nézzük: még nem nyertünk ezüstöt fedett vb-n, 1999 óta nem volt érmesünk, s szintén azóta nem fordult elő, hogy kettőnél több versenyzőnk végzett a nyolcban” – mondta Spiriev Attila, aki hozzátette, a 148 nemzet között Magyarország az éremtáblázaton a 19., a pontversenyben a 20. helyen zárt.

(Az 1985-ös világjátékokon a gátas Siska Xénia arany-, a távolugró Pálóczi Gyula ezüstérmes lett, de a versenyt még nem világbajnokságként rendezték, bár a hivatalos vb-statisztikákban már szerepel.)

A sportigazgató kiemelte Márton Anitát, aki sorozatban negyedik világversenyén ért el országos csúcsot.

“Hihetetlen, amit edzőjével, Eperjesi Lászlóval művelnek. Anita abszolút top profi, nemcsak a fejlődését, hanem a formaidőzítést tekintve is. Ráadásul rendszeresen rá tud tenni az utolsó dobásánál még egy lapáttal. A kétszeres olimpiai bajnok Valerie Adamst megverni, bármikor hatalmas eredmény.” – fogalmazott Spiriev Attila. Hangsúlyozta, mindhárom nyolcban végzett atléta már 2-3 éve stabilan “hozza magát”, s most is újra bizonyítottak.

“Nekünk az a feladatunk, hogy klasszisként kezeljük őket, ennek megfelelő támogatást kapjanak, hiszen a világ élmezőnyébe tartoznak” – jelentette ki a sportigazgató, aki megismételte, a fedettpályás vb tükrében is az a riói cél, hogy nagyobb csapat induljon, mint négy éve Londonban (18 fő), s 3-4-en kerüljenek a 16 közé.

Eddig 19 magyar atléta ért el olimpiai szintet – ez ugyanakkor nem azonos a nevezhető versenyzők számával, mivel egy-egy számban többen szereztek kvótát, mint amennyien indulhatnak.

– MTI –