Fedett Eb – Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmes ötpróbában

Akt.:
Fedett Eb – Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmes ötpróbában
Budapest, Belgrád – Zsivoczky-Farkas Györgyi bronzérmet nyert, míg Krizsán Xénia negyedik lett ötpróbában a belgrádi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokság pénteki napján.

A riói olimpián hétpróbában nyolcadik Zsivoczky-Farkas egész nap kiválóan versenyzett, 60 gáton (8.47 mp) és magasugrásban (1,81 m) idei legjobbjait érte el, míg súlylökésben (14,95 m) és távolugrásban (6,38 m) egyéni csúcsot javított.

A 800 méter előtt így a második osztrák Ivona Dadictól mindössze 20 ponttal lemaradva állt a bronzérmes pozícióban, a negyedik holland Nadine Broersen pedig viszonylag távol, 75 pontra volt tőle.

A négykörös futás nagy kérdése így az volt, hogy a magyar és az osztrák atléta miként osztozik majd az ezüst- és bronzérmen, mivel az olimpiai bajnok belga Nafissatou Thiam sikeréhez nem férhetett kétség. A osztrák-magyar párharcot végül előbbi nyerte, Dadic az első helyen ért célba, ellenfele pedig harmadikként, ezzel a Budapest Honvéd 32 éves atlétája a bronzérmet szerezte meg, 4731 pontos egyéni rekorddal.

A hétpróbában U23-as Eb-győztes Krizsán szintén nagyszerűen versenyzett pénteken, ő 60 gáton (8.30 mp) és magasban (1,81 m) javított egyéni csúcsot, míg súlyban (14,24 m) és távolban (6,09 m) közel volt legjobbjához. Az MTK atlétája az ötödik helyről kezdhette a 800-at, tudva, hogy a dobogóra már nincs esélye, de a negyedik Broersent még megelőzheti. Krizsán ennek szellemében nagyot futott, jól taktikázva, a végén honfitársát is lehajrázva lett második a futamban 2:15.08 perces egyéni csúccsal. Összeredménye, a 4631 pont neki is nagy egyéni rekord, a negyedik hely pedig a legjobb felnőtt eredménye.

Thiam 4870 ponttal, a világ idei legjobbjával nyert, Dadic pedig 4767-tel szerezte meg az ezüstérmet.

Zsivoczky-Farkas Györgyi karrierje első felnőtt világversenyes érmét szerezte meg, egyúttal a magyar küldöttség második dobogósa lett Belgrádban, mivel egy órával korábban Márton Anita megvédte címét súlylökésben.

– MTI –