Februárban is gondoskodnak a debreceni családok programjairól

Februárban is gondoskodnak a debreceni családok programjairól
© Fotó: DMK
Debrecen – Jön a farsang, lassan áll a bál, de előtte még a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat programjai is csábítanak.

Idén február 2. és 4. között zajlik a Kultúrházak éjjel-nappal országos rendezvénysorozat, amelyhez ebben az évben is csatlakozott a Debreceni Művelődési Központ.

Évről évre egyre többen kapcsolódnak be a programba, tavaly 600 intézmény regisztrált és kínált több mint 2000 érdekes programot az érdeklődőknek. Ez a hétvége a kulturális terek ünnepe. Az eseménysorozat fő célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a művelődési központokban lehetővé váló színes és gazdag programokra és annak fontosságára, hogy a művelődési házak a helyi közösségi élet fejlesztésében, a közösségi értékek támogatásában milyen fontos szerepet vállalnak. Az idén a tavalyi siker után ismét van egy kiemelt tematika, amely egyben a szlogen is: helyben van a sokszínűség, amely a művelődési intézmények kialakításában betöltött meghatározó szerepére hívja fel a figyelmet. A rendezvénysorozat honlapján tájékozódhatnak a programokról. A Kultúrházak éjjel-nappal Facebook-oldalán sok érdekes információval, programajánlóval és egy szelfijátékkal is találkozhatnak az odalátogatók. Idén tizenkettedik alkalommal zajlik a rendezvénysorozat, amelynek Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a fővédnöke. Novák Péter zenész, színész, rendező a védnöke és a jószolgálati nagykövete. Főtámogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Debreceni Művelődési Központ Újkerti Közösségi Házában február 2-án, 14.00-tól Interaktív farsangi játszóházba várjuk a gyerekeket, ahol busóbábokat és zajkeltő eszközöket készíthetnek. Ugyancsak február 2-án, 10.00-tól a DMK Kismacsi Közösségi Házában elevenítjük fel a farsanghoz kapcsolódó népszokásokat és farsangi álarcokat készítünk. Február 2-án, pénteken, 18.00-tól a DMK Homokkerti Közösségi Házában homokkerti szerzők költeményei hangzanak el, könnyűzenei egyveleget ad elő Nánási Imréné, valamint klasszikus zenei csemegék csendülnek fel a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának diákjai közreműködésével. A programok részleteiről a Debreceni Művelődési Központ honlapján is tájékozódhatnak.

Február 5–9. között zajlanak az 55. Természetbarát Hét programjai a Hajdú-Bihar Megyei és Debrecen Városi Természetjáró Szövetség, valamint a DMK szervezésében a DMK Belvárosi Közösségi Házában.

Február 7-én és 21-én, 18.30-tól a DMK Belvárosi Közösségi Házában ismét folytatódnak az eReDő – Feltáruló magyar múlt című művelődéstörténeti esték. Ismét sok érdekes téma kerül terítékre, mint például A szkíta nemezek üzenete Vetró Mihály előadásában, vagy Szántai Lajos műveltségkutató előadása Attiláról, a magyarok első királyáról, a nagy Nimród unokájáról.

A hagyományokhoz híven ismét a DMK Újkerti Közösségi Háza ad otthont február 13-án, 8.30-tól a Kazinczy Ferenc Szép Magyar Beszéd Verseny városi és városkörnyéki fordulójának.

Február 23-án 15.00–tól Wass Albert Felolvasómaratont szerveznek a Főnix Irodalmi Kör és a Jövő Boldogsága Segítő és Támogató Közhasznú Egyesülettel közösen a DMK Újkerti Közösségi Házában.

Február a farsang, a téltemetés hónapja. Február 19–24. között Maskarások, bolondok címmel zajlik a Csapókerti Farsangi Hét a DMK Csapókerti Közösségi Házában.

Február 10-én, a DMK Józsai Közösségi Házában Farsangi Családi Napot szervezünk 15.00–tól, ahol kézműves játszóház, kiszeégetés és Farsangi Bál várja az érdeklődőket.

Február 17., 15.00–tól Itt a farsang, áll a bál címmel farsangi mulatságot rendeznek a DMK Ondódi Közösségi Házában. 15.30-tól fellép a Kuckó Művésztanya, lesz jelmezverseny, fánkverseny, kiszeégetés, kézműves foglalkozások.

Február 24-én, 15.00-tól farsangi jelmezversenyt szerveznek a gyermekeknek, kiszebábot készítenek, majd égetnek, de lesz farsangi fánkok versenye is a DMK Nagymacsi Közösségi Házában. 19.00-tól jelmezes farsangi bálba várják vendégeinket.

Február 22-én, 23-án, 13.00-tól Mátyás király legendája címmel játékos vetélkedőt szerveznek az általános iskolások számára a Tímárházban, ahol megismerkednek a reneszánsz korával Mátyás király születésének 575. évfordulója alkalmából.

Február 24-én, 15.00-tól a Nyitott Műhely sorozatban a Belvárosi Alkotóműhelyben (Szent Anna u. 18., volt Olvasóterem) Süli István E-FIAP fotóművésszel találkozhatnak az érdeklődők. A beszélgetést Máthé András fotóművész, a Debreceni Fotóklub vezetője moderálja. Téma: az alkotó művészi pályájának felelevenítése, bemutatása.

A Debreceni Művelődési Központ 2018. februári programjai ezen a linken tekinthetők meg.

– Debreceni Művelődési Központ –