Február 28-ig várják a pályázatokat az Élelmiszerlavina programban

Budapest – Elindult a Civil Iránytű Alapítvány és a Syngenta 2018-as Élelmiszerlavina programja, melynek keretében február 28-ig pályázhatnak az önkormányzatok, oktatási intézmények és civil szervezetek több millió forint értékű zöldség vetőmagra – közölték a program szervezői az MTI-vel csütörtökön.

A tizedik alkalommal szervezett program lényege, hogy az agrárvállalat által felajánlott vetőmagokat a Civil Iránytű Alapítvány által koordinált pályázat keretében önkormányzatoknak, oktatási intézményeknek, civil szervezeteknek adják.

A nyertes pályázók elvetik a vetőmagokat, majd a betakarításig gazdálkodnak földterületükön, végül a terményeket odaadják a környéken élő nehéz sorsú családoknak, időseknek, fogyatékkal élőknek, szociális intézményeknek. A termőföldön végzett munkába bevonják a rászoruló embereket is, akik tapasztalatokat szereznek a mezőgazdasági művelésről, amelyet otthonukban, vagy akár egy mezőgazdaság vállalkozás alkalmazottjaként is folytatni tudnak. A közlemény idézi Vajda Beátát, a Syngenta marketingvezetőjét, aki hangsúlyozza: a társadalmi célú program így nemcsak segít, hanem összefogásra is ösztönöz.

A pályázók a megvalósításhoz egyéb szervezeteket is, akár vállalatokat, helyi egyházi szervezeteket is bevonhatnak. A szervezők előnyben részesítik, ha a program több résztvevővel, helyi szintű összefogással valósul meg.

A pályázónak kell biztosítania a megművelésre alkalmas, öntözhető földterületet, a szükséges eszközöket és a felügyeletet. Emellett vállalniuk kell, hogy a megtermelt javakat olyan lakosokhoz juttatják el, akiknek nagy szüksége van a segítségre. A Syngenta által felajánlott összesen több millió forint értékű vetőmagokból egy pályázó akár félmillió forintos vetőmag csomagot is kaphat

A program indulása óta már több mint 140 ezer ember kapott segítséget a közlemény szerint. A mezőgazdasági munkákba a nyertesek csaknem tízezer embert vontak be, akik több mint ezer tonna terményt takarítottak be és adtak oda nehéz sorsú családoknak, fogyatékkal élőknek, időseknek. A program hatására több település kezdett saját erőből kertészeti gazdálkodásba. A 2018-as Élelmiszerlavina program részletes kiírása és pályázati anyagai ezen a címen érhetőek el.

– MTI –