Helyi közélet

2008.09.18. 13:08

Akik vérüket adják másoknak

<p>Országosan csökkent, Debrecenben nem változott a véradásra jelentkezők száma - éves szinten több, mint ezer új véradó nyújtja karját a cívisvárosban.</p>

Bár a nyári időszakban – több éves tendencia szerint – a véradók száma jelentősen csökken Debrecenben, éves szinten több, mint ezer új véradó nyújtja karját, vagyis az országos szinten fennálló vérhiány – s az ezáltal el nem végezhető műtétek – veszélye a cívisvárost nem fenyegeti.

Pénzért ne
– Június elejétől szeptember végéig valóban kevesebben adják vérüket, így a ritkább vércsoportokból keletkezhet olyan szintű hiány, ami miatt bizonyos műtéteket inkább elhalasztanak, azonban a sürgősebb esetekhez mindig tudunk elég vért biztosítani – tudtuk meg Bohaty Ilona főorvostól, a Debreceni Regionális Vérellátó Központ vezetőjétől.

 – Gondot jelent, hogy rendszeres véradóink kiöregednek a megszabott korhatárból, ezért folyamatosan dolgozunk azon, hogy helyüket átvegyék a fiatalok: többek közt a Napló székházában is rendszeresen szervezünk véradást.

 Kezdeményezéseink sikeresnek bizonyulnak, hiszen a debreceni véradók száma nem csökken, évente ezer - ezerkétszáz „újonc” jelentkezik. A Magyar Véradók Szövetségének ötletét, miszerint a véradást pénzzel lehetne honorálni, nem tartom járható útnak, hiszen ez egyeseket arra ösztönözne, hogy bizonyos tényezőket, melyek egyébként kizáró okai a véradásnak, eltitkoljanak – mondta a szakember.

Jó hangulat
G. Nagy Istvántól a katonaságnál vettek először vért, utána húsz évig rendszeres véradó volt.

Azt mondja, aki a karját nyújtja, nem a juttatásért teszi. – Azon felül, hogy a rendszeres vérvétel pozitív hatással van az egészségemre, és ezzel másokon még segítek is, a hangulat és a társaság az, ami feledhetetlen.

 Az orvosok és az asszisztensek nagyon kedvesek, a rendszeres véradókra pedig különös figyelmet fordítanak, és akkor még a finom főzőkolbászról, amit a véradást követően kapunk, nem is beszéltem. Nem gondolom, hogy fizetni kellene a donációért, azt a pénzt inkább reklámra lehetne fordítani, amellyel elsősorban a fiatalokat célozhatnák meg – mondta.

Véradóhelyek
Debreceni Regionális Vérellátó Központ (Bem tér 19.):
Hétfő, szerda, péntek: 7:30 - 17:30
Kedd, csütörtök: 7:30 - 15:30

DEOEC I. és III. Belklinikán felváltva:
Csütörtök: 11:00-17:00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában