Fazekas Sándor – „Azé legyen a föld, aki műveli!"

Fazekas Sándor
Fazekas Sándor
Debrecen. – Biztos vagyok abban, hogy a nagyüzemi mezőgazdaság elérte a növekedése határait, hiszen jelentős ráfordítással, nagy eszközigénnyel dolgozik – jelentette ki a Naplónak adott interjúban Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Miközben az előző kormány a mezőgazdasági nagyüzemekkel „szemezett”, Önök vállaltan inkább a (kis)gazda-társadalommal „kacsintanak össze”. Az ágazat szempontjából biztosan jól van ez így?

A magyar mezőgazdaság jövője a családi gazdaságok megerősítésén alapul

Fazekas Sándor: Az a meggyőződésünk, hogy a magyar mezőgazdaság jövője a családi gazdaságok megerősítésén alapul, hiszen a vidék népességmegtartó ereje, és egy sokszínű mezőgazdálkodás csak ebben a formában tartható fent. Olyan agráriumra van szükség, amely úgy állít elő magas feldolgozottságú, értékes, a magyar vidékre jellemző élelmiszereket, hogy közben megőrzi a környezetet, a vidéki települések élhetőségét, a táj kultúrállapotát. Ez nyilván egy komoly váltás a korábbi időszakhoz képest. Biztos vagyok abban, hogy az alapanyag-termelő nagyüzemi mezőgazdaság elérte a növekedésének a határait, hiszen rendkívül jelentős ráfordítással, nagy eszköz- és anyagigénnyel dolgozik. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a jövőben ne lenne helye hatékony nagyüzemeknek, de a vidék népességmegtartó ereje elsődlegesen a családi gazdaságokon múlik. Ugyanebből a logikából következik az, hogy nekünk az állattenyésztést, valamint a helyi élelmiszer-feldolgozást és -értékesítést, illetve a kis és közepes agrárcégeket kell támogatni, mert ezek a legmunkaigényesebb területek, itt hozható létre a legtöbb  munkahely .

 

Megkapja-e Magyarország a hosszabbítást a termőföld-értékesítési moratórium ügyében?

 

Nagy kérdés, hogy megkapja-e Magyarország a hosszabbítást a termőföld-értékesítési moratórium ügyében. Mi a forgatókönyv arra az esetre, ha igen, és ha mégsem?
Fazekas Sándor: Ha megkapjuk, akkor a helyzet egyszerű, hiszen a külföldiek földvásárlási lehetőségei még évekig szünetelnek. Egyelőre tehát  azért  kell lobbiznunk, hogy sikerüljön a hosszabbítás.  A moratórium nem tartható fenn hosszú távon, ezért előbb vagy utóbb olyan intézkedéseket kell hoznunk, amelyek összhangban állnak a közösségi jogszabályokkal ugyanakkor megvédik a földeket a spekulációktól.

 

A soros EU-elnökség feladata lesz

 
A jövő év első felében esedékes magyar soros EU-elnökség feladata lesz a jogalkotási kompromisszum kialakítása az Európai Unió tagországai között a génkezelt növények termesztési korlátozásáról. Ismerve a különféle lobbiérdekeket, Ön szerint van erre reális esély?
Fazekas Sándor: Mi elkötelezettek vagyunk, hogy Magyarország GMO-mentes ország legyen, míg másoknak ettől eltérő véleménye volt a legutóbbi tanácsülésen is. A jövő kérdése, hogy sikerül-e kompromisszumra jutni. Egyelőre úgy látom, hogy az unióban igencsak sokszínű véleményhalmaz alakult ki ebben a témában. A végeredményt lehetetlen megjósolni.