Fazekas emeli a tétet: hétmillió disznó kell!

Fazekas emeli a tétet: hétmillió disznó kell!
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tudható be, hogy nőtt a sertéslétszám.

Belátható időn belül 7 millióra kell növelni a hazai sertésszámot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredményének tulajdonítja, hogy 2014 végére a korábbi 3 millióról 3,2 millióra bővült az állomány.

Merész tervek

A 2012-ben elfogadott sertésstratégia eredménye, hogy 3 millióról tavaly év végére 3,2 millióra nőtt a sertéslétszám – hangoztatta Fazekas Sándor az OMÉK sertéskonferenciáján. Szerinte a cél az, hogy belátható időn belül 7 milliós sertésállomány legyen. A növekedés érdekében a kormány 2013-ban 1,6 milliárd, míg 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forintot fordított a sertéságazatot érintő, korábban elhanyagolt közösségi területek – így a sertéshúst népszerűsítő közösségi marketing program, vagy az ágazati kutatás-fejlesztés – finanszírozására.

Anyagi segítség

Emellett a sertéshízók után fizetett állatjóléti támogatás a 2010-es 6 milliárd forintról, az idénre 8,5 milliárd forintra nőtt, tavasszal pedig elindították a kocák után járó állatjóléti támogatási programot 8,6 milliárd forintos keretösszeggel. Összességében így 2015-től 17,1 milliárd forint jut nemzeti forrásból a sertéságazatot érintő állatjóléti támogatásokra, míg a sertéstartók által (is) igénybe vett támogatások közül az állatbetegségek megelőzésére és leküldésére 8,5 milliárd, állati hulla-ártalmatlanításra pedig 3,6 milliárd forintot szánnak az idén.

HBN
hirdetés