Megmérkőztek a fazekasok

Akt.:
A X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál országos pályázatának zsűrizése
A X. Nemzetközi Fazekas Fesztivál országos pályázatának zsűrizése - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Együttműködik a megyei kereskedelmi és iparkamara, valamint a népművészeti egyesület.

Idén 10. alkalommal rendezi meg május 17-e és 19-e között a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE) a Nemzetközi Fazekas Fesztivált Debrecenben. A rendezvény előtt pályázatot hirdettek az országban dolgozó fazekasoknak, melyben azt kérték tőlük, hogy készítsenek vagy az alföldi fazekas hagyományoknak, vagy a zilahi vizeskorsóknak, mázas edényeknek megfelelő tárgyakat.

Egyelőre titkos

A 21 mestertől beérkezett pályaművek elbírálására rangos zsűrit kértek fel a szervezők de, hogy melyik tárgy nyert, egyelőre nem árulták el a hétfői sajtótájékoztatón.

fazekas_kiallitas-14Fotó: Derencsényi István

Vonatkozó kérdésünkre azt közölte Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, hogy erre majd az ezekből készülő, a Kölcsey Központ Bényi Árpád Termében csütörtöktől látható kiállítás megnyitóján kerül sor.

Mindkét fél előnyére

A sajtótájékoztatón egyébként megállapodást kötött a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HBKIK), valamint a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület (HBMNE), melynek célja a két szervezet összefogása révén a népi kézművességgel foglalkozó alkotók munkájának segítése, értékteremtő tevékenységük népszerűsítése, a népi kézműves alkotóműhelyek munkájának, piacra jutási lehetőségeinek fejlesztése, továbbá a megyei kézműves értékek megőrzésének, továbbadásának elősegítése. A HBKIK szakmai támogatást nyújt a kihalófélben lévő, úgynevezett örökségszakmák oktatásának megvalósításához, hozzájárul az egyesület tevékenységének és rendezvényeinek népszerűsítéséhez, valamint elősegíti a hazai és nemzetközi munkakapcsolatok megteremtését, fejlesztését.

Fazekak a Kossuth téren

A fazekasfesztivál a már említett kiállítás megnyitójával kezdődik, majd szintén a Kölcsey Központban szakmai konferenciát rendeznek. Pénteken a fazekasok kitelepülnek a Kossuth térre, ahol a szombat estig tartó vásárt egyebek mellett a Debreceni Népi Együttes fellépése, fazekasbemutatók, gyermekprogramok, és múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik.

OCs