Farsangnyitó dalidó lesz Debrecenben

A 2016-os Dalidó sajtótájékoztatóján
A 2016-os Dalidó sajtótájékoztatóján - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Negyedik alkalommal rendezik meg szombaton a farsangnyitó debreceni dalidót, felelevenítve a régi hagyományt, miszerint Vízkereszt utáni első szombaton a debreceni céhek mesterei együtt vigadoztak a város polgáraival – közölte Debrecen kulturális alpolgármestere csütörtökön, az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP) hozzátette: az egykori cívis mesterségbeli tudás felidézésével is szeretnék erősíteni a mai fiatalok kötődését a városhoz, a debreceni hagyományokhoz.

A cívisváros valamennyi kulturális rendezvénye, a dalidótól az adventi programokig azt is szolgálja, hogy a városlakók ismerjék meg értékeiket, legyenek büszkék arra, hogy debreceniek – magyarázta az alpolgármester.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképző Centrum vezetője elmondta: 12 helyi szakképző intézmény tanulói csatlakoznak a programokhoz, s az “új idők inasaiként” látványos formában mutatják be szakmai jártasságukat.

Az Irinyi szakiskola hentes tanulói például debreceni pároskolbászt töltenek majd, a pék tanulók kalácsot dagasztanak és fonnak, a Mechwart András szakközépiskola tanulói mobil kohójukban szerencsepatkót kovácsolnak, a Péchy építőiparisok fa emléktéglákat készítenek a vegyiparisok “csodatévő” folyadékokat kutyulnak, a Bethlen közgazdasági szakközépiskolások pedig kínai jövendőmondó pagodát üzemeltetnek – avatott be a részletekbe az igazgató.

Bódor Edit, a dalidót szervező Főnix Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette: a farsangnyitó vigadozásba bekapcsolódik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) debreceni tankerületének két művészeti iskolája is.

A hagyományokhoz híven a “kurtalábú közönséget” idén is gólyalábasok várják: a dalidót vásári komédiával nyitják meg langaléta garabonciások a Kölcsey Központban, illetve előtte, a Baltazár Dezső téren – tette hozzá.

Bódor Edit elmondta azt is: a dalidó keretében fényes maszkabált tartanak a Kölcsey Központban, a legötletesebb jelmezeseket pedig díjazzák.

– MTI –

Címkék: , , ,hirdetés