Faragott csodák egyensúlyában

Faragott csodák egyensúlyában
© Fotó: Magánarchívum
Létavértes – „E formák, motívumok ismeretével kellene a XXI. század emberének újat alkotni…

Faragott csodavilág címmel nyitotta meg időszaki kiállítását a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény a napokban Létavértesen. A tárlaton dr. Rozsnyai István magángyűjtő faragással díszített háztartási és egyéb eszközökből álló gyűjteménye látható.

Maguk készítette eszközök

Megcsodálhatunk 100-150 évvel ezelőtt szerelmi ajándékként készített mosósulykokat, mángorlókat, guzsalyokat Kalotaszegről és a Dunántúlról, illetve az alföldi és a somogyi pásztorok maguk faragta, páratanul szép eszközeit, például ivócsanakokat, borotvatokokat, tükrösöket, kanászkürtöket. A híres debreceni mézeskalácsos mesterség emlékei, változatos formájú ütőfák is megtalálhatók a kiállításon.
A tárlatot Galánfi András tanár, fafaragó, a népművészet mestere, a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozatának rendes tagja nyitotta meg. A megnyitón rendhagyó módon bemutatta a kiállított tárgyak funkcióját, formájuknak eredetét, készítésük technikáját, díszítő motívumaikat, emellett röviden beszélt a tárgyak általunk díszítésnek vélt üzenetéről is.

Fotó: Magánarchívum Fotó: Magánarchívum ©

Beszédében kiemelte, a most bemutatott faragott tárgyak értékét, melyek kiegészítik az állandó kiállításban látható kerámiagyűjteményt, s elmondta, hogy ezen formák, motívumok ismeretével kellene a XXI. század emberének újat alkotni, hogy hiteles maradhasson. A népművészetben az élet és a művészet nem vált szét, a funkció meghatározta a formát, a forma pedig a díszítést, ezt az egyensúlyt kellene megtalálnunk a mai „egyszerhasználatos” világunkban.

A megnyitón közreműködött a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, kalotaszegi népdalcsokrával.

HBN–Kővári Emese


A kiállítás január 16-ig látogatható. Információ: 52/376-763/113-as mellék.