Fantomlakók

Fantomlakók
© Illusztráció: Getty Images
Nemrég megözvegyült barátnőm mesélte, hogy mivel túl van a hetvenedik életévén, őt is megilleti az önkormányzat által felajánlott szemétdíj hozzájárulás. Kenyeres Ilona írása.

A jogosultságot kétévente szúrópróbaszerűen ellenőrzik az illetékesek, mert ugye előfordulhat, hogy időközben valaki egy családtagot, esetleg gondozót fogad be a lakásába, és akkor már értelemszerűen nem jár részére a támogatás. Nemrégiben kapott is a hivataltól egy nyomtatványt, amelyet kitöltve nyilatkoznia kellett arról, hogy hány szobás lakásban hányan élnek. Miután visszaküldte a nyomtatványt, nemsokára megjelent nála két illetékes, mondván, valótlant írt, mert hiszen a lakásban rajta kívül egy fiatal személy is lakik. Mire ő kővé meredve kérdezte, hogy ezt honnan veszik, hiszen ő a férje halála óta egyedül él. Ez érdekes, mondták, mivel az ő kimutatásuk szerint erre a címre életvitelszerűen be van jelentve egy határon túli illetőségű nő is, méghozzá már másfél éve. Barátnőm az első sokkból magához térve a lehető leghamarabb tisztázni akarta az ügyet, s felkereste az önkormányzatot, ahol közölték vele, hogy egyrészt igazolnia kell, hogy ő a lakás tulajdonosa, másrészt ki kell állítania a fantomlakó nevére egy lakcím fiktívvé nyilvánítási kérelmet. Az igazolás lehet akár egy földhivatali határozat a tulajdonjog bejegyzéséről, lehet bérleti, vagy adásvételi szerződés, stb., majd a beadványt alá kell íratnia két tanúval is, akik igazolják, hogy egyedül használja a lakását, nem él ott senki rajta kívül.

Hát ez szép! Ezek szerint ha egy hazánkba tévedt idegennek szüksége van egy lakcímkártyára, egyszerűen bemegy egy lépcsőházba, vagy csupán választ egyet a kaputelefonok melletti nevekből, a pontos címmel együtt, majd kitölt egy nyomtatványt, amire ráhamisítja a lakástulajdonos – és esetleg még két „tanú” nevét is, s máris megvan az okmány? A gyanútlan tulajdonos pedig nem is sejti, hogy rajta kívül még más is be van jelentve a lakásába – mert ugye, honnan is tudhatná? Ha pedig egy véletlen folytán kiderül a turpisság, akkor neki kell mindenféle igazolást beszereznie – egyéb okiratok híján a földhivatali bejegyzést, amit ráadásul nem is ingyen adnak –, hogy bizonyítsa, ő a lakástulajdonos. Eközben vajon mit csinálnak ezek a kedves, határon túlról érkezett „fantomlakók” – mert állítólag többen is vannak, azaz, nem egyedi esetről van szó. Talán éppen hirdetést adnak fel, amiben eladásra kínálják a „lakásukat”?

– Kenyeres Ilona –
hirdetés