Fancsali emlékek

Akt.:
Kiszáradóban a Vekeri-tó
Kiszáradóban a Vekeri-tó - © Fotó: Derencsényi István
A sors valamikor nagyon régen úgy hozta, hogy szerény személyemnek kellett átadnia a Vekeri-tavi pihenőközpontot, s csatolt létesítményeit. Nem a népes debreceni és környékbeli polgároknak (szaktársaknak, elvtársaknak), hanem tudósítóként a Napló egy hangyányival kisebb létszámú (akkori) olvasóinak. T. Szűcs József jegyzete.


Nem ma volt, melegem is volt, sör is volt, de az ünnepélyes megnyitón elhangzottak lényegére jól emlékszem. Vagy ha nem, az azóta eltelt majdnem negyven év alatt elég sok terv majd projekt akadt, amelyben az illetékesek rendszertől, s kormányoktól függetlenül újra és újra megígérték, hogy valóra váltják az alakító atyák álmait. Már azokét, akik a létrehozott tava(ka)t, vizeket kialakították illetve „ráterveztek” egy minőségi(bb) állóvízrendszert. A lényeg: hamarosan jön, ez volt (emlékezetem szerint) az 1976-os ősígéret az ősvárosatya elvtársaktól, a Keleti. Mármint a róla elnevezett főcsatorna színtiszta, már-már víztisztaságú (elég) gyors sodrású folyama, amely áldásos hatásaként nagyon hamarosan vidáman lubickolhatnak itt a város, s a megyerész lakói. Mert lesz átfolyás, s nem az akkortájt még hullani szokott volt, s így összegyűlt, esővízben kell (csak csupán) csónakáznunk. Tehát ugyanúgy fürödhetünk, mint mondjuk egy óriási Macsi-balcsiban. Vagy akár az igaziban.

Egy dologról nem esett szó anno. Arról, hogy piszkos, szennyes, büdös stb. víz is alig lesz negyvenévnyi tervezgetés, vízvár építés után Debrecen nagyszerű(en elképzelt) beltengernyi fürdőparadicsomában. Sokan, akik régen szinte minden hétvégén kirándultak arrafelé (valamikor még városi buszjárat is segített ebben), ma inkább a környék felé sem mennek. Nehogy ifjúkoruk egyik kedvelt helyszínén immár (nagyon) felnőtt fejjel elsírják magukat a (mostani) látványon. Nos, én is közéjük tartozom. De legalább tudom, hogy egy öröknek hitt világrendszer kimúlására bőven elég négy évtized. Némi friss folyóvíz Debrecen közelébe vezetésére viszont nagyon-nagyon kevésnek tűnik. ​

– T. Szűcs József –


Videó: Kiszáradóban a Vekeri-tó
Debrecen – Két méterről hatvan–nyolcvan centiméterre csökkent a Vekeri-tó vízszintje.


Olvasói levél: A Vekeri-tó segélykiáltása
Debrecen – Az elmúlt néhány évben több alkalommal kilátogattunk a feleségemmel a Vekeri-tóhoz, hogy egy-egy dolgos hét után felüdülést, csendet, nyugalmat, kikapcsolódást találjunk. Így tettünk a legutóbbi hétvégén is. A Vekeri-tó partjához érve és a tóparton végigsétálva, szomorú látvány fogadott bennünket.