Falusi turizmus, határokon át

Falusi turizmus, határokon át
Egységes arculattal, marketingtevvel, kiadványokkal segítik a turisztikai szereplőket.

Az Észak-Kelet Alföld és az Erdélyi Szigethegység falusi és ökoturizmusának összehangolt fejlesztését célozza az a program, melyet szerdán mutattak be az érdeklődőknek az MTA DAB székházban.

– Számba vesszük a térség vállalkozóit, szolgáltatóit, a különböző turisztikai attrakciók gazdáit, és összeállítunk 10 tematikus útvonalat. Segédanyagokat készítünk azok ökoturisztikai értékeinek bemutatására, egységes marketingtervet és minőségbiztosítási rendszert dolgozunk ki, melynek segítségével magasabb szívnonalú vendéglátás jöhet létre – mondta el a program lényegét dr. Tomor Tamás, a Debreceni Természetbarát Turisztikai Egyesület (DTTE) elnöke.
A program 168 ezer euróba kerül, megvalósításához 163 ezer euró uniós támogatást nyert a DTTE, valamint két romániai partnere, a Bihor Megyei Környezetvédelmi és Barlangász Egyesület és az InfoTur Egyesület. 2009 novemberében kezdték az egy éves munkát, mintegy húszan dolgoznak a projekten.
 
Kisfilmekkel
Szerdán délelőtt a nagyközönség ismerhette meg a programot, délután a szakértők egyeztettek. Csütörtökön a határ másik oldalán, Tasnádon kerül sor hasonló rendezvénye. A tervek szerint e két napon döntenek a 10 útvonalról, melyet legalább 20 lehetséges közül választanak ki, július 6-án pedig a szolgáltatókat hívják össze Létavértesre.
– Számukra a programban való részvétel ingyenes, viszont sok segítséget kapnak a tevékenységükhöz: mintegy ernyőszerűen fogná őket össze a projekt – hangsúlyozta Tomor Tamás, aki éppen ezért bízik az érintettek fogadókészségében.
Az ökoturisztikai szereplők többek között egy „leltárt” kapnak, hogy tudjanak egymásról, ajánlhassanak programokat; illetve megvalósíthatósági tanulmányt, melynek segítségével pályázatokon indulhatnak. A programon belül sor kerül egy természetföldrajzi vizsgálódásra is, annak felmérésére, milyen turisztikai potenciál van még a térségben? Kisfilmek és kiadványok készülnek a tájegység bemutatására, melyek az interneten át is elérhetőek lesznek.
 

Innen indulhatnak a turisták
Az Erdélyi Szigethegység (határai kb. északon a Szamoshát és a Szilágyság dombvidéke, nyugaton az Alföld, délen a Maros völgye, keleten az Erdélyi-medence) területén jelentős mértékű a falusi vendéglátás. Tasnádon a fürdőturizmus évi 300 ezer vendéget fogad.
A tervezett tematikus útvonalak közül több a határ innenső oldaláról indulhatna, így például a szabadságharc tematikája szerinti, a „Költőink útja”, a vallás szempontjából érdekes helyeket bemutató, vagy a tanösvényeket érintő.
Tomor Tamás szerint a Berettyó és a Sebes-Körös víziútja is komoly lehetőségeket rejt. Ezek mentén még kevés szolgáltatás van, holott kenuval járhatók bizonyos időszakokban, s megvalósíthatóak rajuk olyan szervezett csoportos túrák, melyek Észak-Magyarországon már kedveltek. További kincsként említette a Szigethegység rengeteg barlangját, melyek szintén érdeklődésre tarthatnak számot, ráadásul Debrecentől a Bükkhöz hasonló távolságra vannak.

Címkék: , ,