Falunap Sárrétudvariban

Az eseményt Bodó Sándor országgyűlési képviselő Kiss Tibor polgármesterrel nyitotta meg
Az eseményt Bodó Sándor országgyűlési képviselő Kiss Tibor polgármesterrel nyitotta meg - © Fotó: Magánarchívum
Sárrétudvari – Természetesen a hagyományos sárréti ízek sem hiányozhattak.

A település első írásos említésének 800 éves évfordulója alkalmából jubileumi rendezvénysorozat keretében hagyományőrző falunapot tartottak a hétvégén.

Az eseményt Bodó Sándor országgyűlési képviselő Kiss Tibor polgármesterrel nyitotta meg.

A kétnapos rendezvény egyik fő pillérét a helytörténeti kiállítás jelentette. A látogatók amellett, hogy betekintést nyertek a hagyományos paraszti porta mindennapjaiba, tárlatvezetés kíséretében megcsodálhatták őseink, a honfoglalás kori magyarok által használt eszközöket, fegyvereket, ékszereket. A leleteket – amelyeket a Sárrétudvari határában végzett úgynevezett hízóföldi ásatások alkalmával találtak – a debreceni Déri Múzeumtól kapta kölcsön a község.

A jeles évforduló alkalmából a falubeliek féltve őrzött régi fényképeiket tárták a nyilvánosság elé. Bemutatkoztak különböző népi mesterségek, amelyek a sárréti emberek életében is jelentősek voltak.

A színes vásári forgatag mellett a színpadon nívós műsorokkal is kedveskedtek az összegyűlteknek. Délelőtt gyermekműsorok szórakoztatták a legkisebb korosztályt, később pedig kulturális programok a helyi civil szervezetek közreműködésével. Sztárvendégek is érkeztek a településre, Márió a harmonikás, és Király Viktor. A falunap zárásaként fergeteges tűzijátékkal ünnepelték a neves évfordulót.

HBN

Címkék: ,