Falunap és lovasverseny is volt a szombati verőfényes napsütésben

Falunap és lovasverseny is volt a szombati verőfényes napsütésben
© Fotó: Kovács Péter
Furta – A megyehatáron túlról is érkeztek fogatosok a furtai versenyre.

Tizenhatodik alkalommal, tizenhat lobvasfogat részvételével tartotta meg Furta önkormányzata a furtai szabadidős fogathajtó versenyt szombaton. Az esemény híre már régen túljutott Biharon, hiszen Debrecenből, a Nyírségből, de még Békésből is érkeztek fogatokkal a település szélén lévő lovaspályán megrendezett családias hangulatú vetélkedésre.

A találkozás öröme

Az esemény gazdái között ott volt Keszeli István korábbi polgármester is, a lovasnapok elindítója: – A Magyarhomorogon faiskolát működtető, egyébként nagy lovasbarát Tóth Ferenc javasolta annak idején, hogy indítsuk el ezt a versenyt. Felajánlott egy kupát, és közösen megszerveztük, majd idővel szép hagyománnyá vált a fogatosok versengése.

Krucsó Antal polgármester már a programokról beszélt: – A délelőtt a versenyé, a délután a szórakozásé. Remek közösségépítő alkalom, amelyen fellépnek a térség hagyományőrzői, családok, baráti közösségek pedig főznek. Nem versenyre, hanem önmaguk örömére. Egyébként nekünk hagyományosan ez a falunapunk.

A rendezvényt Vitányi István országgyűlési képviselő nyitotta meg: – A találkozás, a szórakoztatás, a közösség összetartó erejének növelése az esemény fő célja. Jó látni, hogy a hajtók között egyre több a fiatal. Ez mutatja, hogy lesznek, akik továbböregbítik a kettesfogathajtás hagyományát.

HBN–KZS


A verseny legjobbjai

Kettesfogat:

1. Beri Tibor (Debrecen)
2. Bíró Norbert (Mágor)
3. Molnár Lajos

Pónifogat:

1. Puskás Zoltán (Komádi)
2. ifj. Nagy Lajos (Derecske)
3. ifj. Hevesi Sándor (Újfehértó)