Honvédelem és falunap jól megfértek együtt

Akt.:
Falunap a honvédelem jegyében
Falunap a honvédelem jegyében - © Fotó: Kovács Péter
Sárrétudvari – Több százan csodálkoztak, szórakoztak és ettek finomakat a sárrétudvari falunapon.

– Nem is mindig olyan könnyű rendezvényről rendezvényre megújulni, mindig valami újat kínálni – vallotta be köszöntőjében Kiss Tibor, Sárrétudvari polgármestere a szombaton megtartott falunapon. – A jelenlegi, a honvédelmi falunap ötletét a II. világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából nemrégiben nyitott kiállításunk adta. Ezúttal a katonaélet, a honvédelem és a katasztrófavédelem áll a középpontban.

Katonai eszközök

Ennek megfelelően kezdődött a rekkenő nyári hőségben megtartott falunap. A művelődési ház udvaráról a faluközpontba tartó ünnepi menetet két, II. világháborús páncélozott harcijármű vezette fel. És hogy hitelesebben idézzék azt a kort, idővel még egy gépfegyver is megszólalt. A járművek aztán egész nap az érdeklődők „szabad prédái” voltak. Ki-ki vérmérséklete és merészsége révén csak távolról szemlélte a fegyvereket, avagy fel is kapaszkodott rájuk. A járművekkel szemben egy standnál világháborús katonai öltözetű férfiak mutatták meg a kézifegyvereket, illetve beszélgettek a gyilkos időszak történéseiről, viseleteiről a téma iránt érdeklődőkkel.

Czupy Györgyöt éppen a „Katona voltam” című szabadtéri fényképkiállítás nézegetése közben kérdeztük mi is a fegyverbemutatójukról. Mint mondja, ő éppen egy világháborús páncélos egyenruhában van, a páncélozott járművekkel pedig Sopronból érkeztek. Ahová hívják őket, szívesen mennek, most sokakat érdekel a világháború – mondta a civilben vállalkozó fiatalember.

Falufejlesztés, foci

De a nagy melegből térjünk vissza a színpadot is magába foglaló sátor hűvösébe, mégpedig Kiss Tibor polgármester köszöntőjéhez. – Van mit ünnepelni, hiszen mozgalmas évek vannak a település mögött – fogalmazott, majd hozzátette, hogy a középületek megújultak, és majdnem 1 milliárd forint értékű beruházás érkezett Sárrétudvariba. A szennyvízprogram éppen most zajlik. De nem csak munkából, hanem ünnepből is áll a világ, most éppen a falunap ad ehhez apropót. Itt vannak az elszármazottak és itt vannak a helyi kis közösségek is, akik meg szeretnék mutatni magukat.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő, lévén maga is sárrétudvari lakos, jól ismeri az ott élőket. Települése sikere titkának azt tartja, hogy senkitől sem kérnek lehetetlent, azaz, mindenkitől annyit, amennyit képességei és más lehetőségei szerint teljesíteni tud. Pajna Zoltán, a megyei mözgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy pénzzel mindent meg lehet oldani, de egy dolgot nem. Médpedig a települést fenntartó közösségi erőt nem lehet megvenni. És már hozta is a példát, a labdarúgó Magyar Kupa megyei döntőjét, amelyet a Nagyerdei Stadionban a Sárrétudvari vívta Hajdúszoboszlóval. A stadionban a 3 ezres Udvarinak egyharmada, tehát ezren ott voltak.

A testvértelepülés, Tordaszentmihály küldöttsége is eljött a falunapra. Polgármesterük, Zeng János betegeskedik, ezért lélekhez szóló levélben köszöntötte a falunap résztvevőit.

Természetesen a tábori istentisztelet sem maradt el. Hézser Tímea református lelkész a katonákról beszélt, mert a „honvédelembe erős jellemű, egészséges lelkületű emberek kellenek”.

HBN–KZS

Fotó: Kovács Péter


Mint a többi falunapon

A falunapok – így Sárrétudvari jeles eseménye sem kivétel ez alól – nem létezhetnek sztárfellépők, kirakodóvásárok és főzőversenyek nélkül. Udvariba délután Farkas Bertalan, az egyetlen magyar űrhajós tartott előadást. Este pedig a könnyűzenéé volt a főszerep. Az árnyas fák hűvösében pedig közel harminc csoport főzött a magának vagy éppen a közönségnek. Nádházi Lajos, a helyi sport egyesület szakácsa zúzapörköltet és káposztás paszulyt főzött. Utóbbiról elmondta: ez az étele olyan népszerű, hogy szinte már a teljes adagra napokkal előre bejelentkeztek az ínyencek.
Néhány sátorral odébb a helyi gazdakör „meglepetésételt” készít: birkapörkölt fő az üstben. A másikban pedig zúzapörkölt illatozik.