Falra vésett börtönversek Hajdúböszörményben

Varjasi Imre fióklevéltár-vezető a megnyitón
Varjasi Imre fióklevéltár-vezető a megnyitón - © Fotó: Molnár Péter
Hajdúböszörmény – A levéltár épülete az államosítás után a kommunista párt székházaként működött.

A Magyar Nemzeti Levéltár Hajdú-Bihar Megyei Levéltára Hajdúböszörményi Fióklevéltára és Hajdúböszörmény Város Önkormányzata „Büszkeségpont – Csillaghullás Hajdúböszörményben” című állandó kiállítására várja az érdeklődőket. A kiállítás az 1950-es évektől az 1956-os forradalom napjain, a kádári megtorlásokon át az 1970-es évek hétköznapjaiba kalauzolja el a látogatót. Azért ott, mert az épület a kommunista párt székházaként is működött, majd a helyi munkásőr-alakulat is beköltözött, így azon a helyen mutathatják be az adott korszakot, ahol a minden­napokat befolyásoló helyi döntések születtek.

A látogató szembesülhet – korabeli tárgyakkal, dokumentumokkal, hiteles névsorral alátámasztva – azzal a borzalommal, amikor a magyar gazdák ezreit üldözték, nyilvánították kulákká, s kötelezték beszolgáltatásra. A tárlat időrendben is bemutatja a helyi forradalom eseményeit, résztvevőit, s azok tevékenységét. A megyében elsőként a városban a kezdeti pillanattól fogva többpárti forradalmi bizottmány működött. Jegyzőkönyveiket hasonmás kiadásban olvashatják a látogatók. Korabeli tárgyak, ruhák, egyenruhák, a hozzájuk kapcsolódó fegyverek idézik fel a kor hangulatát. Amire külön felhívják a látogatók figyelmét, az a T-54-es szovjet harckocsi, és egy tüzérségi löveg, az eredetiek élethű másolatai.

A kiállításhoz interaktív rész is tartozik, dokumentumfilm tekinthető meg – ajánlja Varjasi Imre, a levéltár vezetője, a tárlat egyik kurátora.

HBN