Fákat tépkedő, viharos szél és gázszivárgás borzolta a kedélyeket hétvégén Hajdú-Biharban

Fákat tépkedő, viharos szél és gázszivárgás borzolta a kedélyeket hétvégén Hajdú-Biharban
© Illusztráció: Matey István
Hajdú-Bihar – A hétvégén a legtöbb esetben a veszélyesen megdőlt fák, leszakadt faágak adtak munkát a megye tűzoltóinak.

A felázott talaj miatt veszélyesen megdőlt egy több mint tíz méter magas fa Püspökladányban, a Hajnal utcában pénteken délelőtt. A helyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel vágták ki a fát, így szüntetve meg a veszélyhelyzetet. A délutáni órákban, Debrecenben, a Bálint Zoltán utcába, egy leszakadt faág miatt riasztották a tűzoltókat, akik láncfűrész segítségével vágták le a veszélyes ágat. Az eset folyamán Debrecenben ismét egy leszakadt faág okozott veszélyhelyzetet. A Kürtgyarmat utcában a szél hatására leszakadt hatalmas ágat a helyi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel távolították el.

Gázszag miatt riasztották péntek délelőtt Debrecenbe, a Nyár utcába a helyi hivatásos tűzoltókat. A felderítés során a tűzoltók, a gázszolgáltató szakembereivel együttműködve egy szivárgó kemping palackot találtak, amiből a ház udvarán a gázt kiengedték, majd átszellőztették a lépcsőházat. Az eset során személyi sérülés nem történt, anyagi kár nem keletkezett.

Meggyulladt egy mezőgazdasági vontató leszerelt gumiabroncsa Egyeken a Pacsirta utcában. A szomszédos nádtetős házat veszélyeztető lángokat a helyi önkormányzati tűzoltók egy vízsugárral oltották el.

Hajdúhadházon a Vénkert utca mögötti területen közel kétszáz méter hosszan kapott lángra az elszáradt vegetáció. A lángokat a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal oltották el.

Szalmabála kapott lángra péntek éjjel Nádudvar külterületén, az Elepi út mentén. A lángokat a püspökladányi hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fojtották el.

Megbontotta a szél egy családi ház tetejét szombat délelőtt Komádiban a Dobó utcában, ami miatt az esőben a mennyezet is leázott. A helyi önkormányzati tűzoltók a tetőre visszarakták a cserepet, így szüntetve meg a veszélyhelyzetet.

Útkereszteződésbe dőlt egy fa Bárándon. A szombat délelőtt történt esethez a püspökladányi hivatásos tűzoltókat riasztották, aki motoros láncfűrész segítségével távolították el a közúti forgalmat veszélyeztető növényt. A nap folyamán Debrecenben, az Arany János, Móricz Zsigmond, Derék, Nyíl, Károli Gáspár, Weszprémi, Töhötöm és Pacsirta utcába riasztották kidőlt fák vagy leszakadt faágak miatt a helyi hivatásos tűzoltókat, akik motoros láncfűrész segítségével távolították el a veszélyes növényeket, ágakat. A leszakadó faágak, kidőlt fák azonban nem csak Debrecenben adtak munkát a tűzoltóknak. Furtán a Kossuth utcában valamin Berekböszörmény és Biharkeresztes között a berettyóújfalui hivatásos tűzoltóknak kellett egy-egy leszakadt faágat eltávolítani. Hajdúböszörményben az Uzsok téren, Püspökladányban a Kodály Zoltán utcában, Balmazújvároson, a Kossuth téren, Hajdúszoboszlón a Szilfákalja utcában is a leszakadó faágak okoztak veszélyhelyzetet, amit a helyi hivatásos illetve önkormányzati tűzoltók motoros láncfűrésszel szüntettek meg.

Teljes terjedelmében égett egy kisteherautó szombat délután Hajdúsámsonban, a Sima utcában. A debreceni hivatásos tűzoltók egy vízsugárral fékezték meg a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt, a keletkezett anyagi kár azonban jelentős.

Az úttestre dőlt egy fa Hajdúszoboszlón a József Attila utcában, tegnap hajnalban. A közúti forgalmat veszélyeztető növényt a helyi hivatásos tűzoltók kéziszerszámokkal távolították el az úttestről. A reggeli órákban Hajdúhadház külterületén villanyvezetékre szakadt egy faág, amit a hajdúböszörményi hivatásos tűzoltók motoros láncfűrésszel vágtak le a vezetékről. A délutáni órákban, Debrecenben két helyre is fakidőlés illetve faágleszakadás miatt riasztották a megyeszékhely hivatásos tűzoltóit. Először a Damjanich utcában kellett leszakadt faágakat, majd a Vígkedvű Mihály utcában egy járdára dőlt, gyalogos forgalmat veszélyeztető fát kellett eltávolítani a tűzoltóknak.

Berettyóújfaluban egy Kossuth utcai ház kértjében, nagy mennyiségben összegyűlt csapadékvíz miatt riasztották a helyi hivatásos tűzoltókat, akik motoros szivattyú segítségével eltávolították a felgyülemlett vizet.

– Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság –