„Fájdalmukban” akcióznak a hajdú-bihari fogászok

„Fájdalmukban” akcióznak a hajdú-bihari fogászok
© Fotó: Pixabay
Hajdú-Bihar – Mivel kevésnek tartják azt az összeget, amit a központi költségvetésből kapnak, szerda estig csak sürgős eseteket lát el az állami fogászati rendelőkben dolgozó fogászok jelentős része Hajdú-Biharban. A megyénkben 44 fogászati körzetet érintő akciót szervező keszthelyi dr. Nagy Ákos fogorvos szerint ha nem javítanak sürgősen anyagi helyzetükön, néhány éven belül akár teljesen megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás Magyarországon.

– Az alulfinanszírozás miatt már ott tartunk, hogy a fogorvosok sok helyen a magánpraxisukból fedezik a tb-ellátott betegeket – jelentette ki lapunknak dr. Nagy Ákos, az a keszthelyi fogorvos, akinek kezdeményezésére országszerte több száz állami fogászaton dolgozó fogász kezdett hétfőn szerda estig tartó demonstrációba. Hajdú-Biharból 44-en csatlakoztak az akcióhoz, melynek keretében csak a sürgős eseteket látják el, vagyis például a fájós fogat kihúzzák, de a fogpótlásról már nem gondoskodnak.

Elfelejtve érzik magukat

Dr. Nagy Ákos hozzátette: problémájukat először egy évvel ezelőtt jelezték az egészségügyi államtitkárságnak, de onnan elsősorban csak szép szavakat és minimális emelést kaptak. (Az orvosi kamara fogorvosi tagozata szerint 28 milliárd forint kellene a probléma megoldására, ehelyett csak 2 milliárd érkezett.) – Egész egyszerűen elfelejtettek bennünket, mintha nem is léteznénk – fogalmazott a szakember.

– Amikor ez az egész elkezdődött, az országban 236 betöltetlen fogászati praxis volt, azóta ez a szám már eléri a 286-ot.

A most végzett fiatal fogászok vagy egyből magánrendelőt nyitnak, vagy Nyugat-Európa felé veszik az irányt. Ez pazarlás. Így néhány év múlva akár megszűnhet az ingyenes fogászati ellátás az országban”

– állapította meg dr. Nagy Ákos.

Duplázni kellene a forrást

Dr. Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke elmondta: az állam pillanatnyilag 750-800 ezer forintot biztosít a fogorvosi szolgáltatóknak. Ebből kellene az orvos, az asszisztens bérét, járulékát kigazdálkodni, a rezsi és anyagköltségeket kifizetni. – Ha ezt összehasonlítjuk az alapellátás többi résztvevője számára juttatott összeggel, annak mindössze a fele, miközben a fogorvosi ellátás az egyik leginkább anyag- és eszközigényes ellátási forma. Legalább 1,6 millió forintra lenne szükség – vélte. Dr. Czeglédy Mária, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának hajdú-bihari választókerületi elnöke elmondta: megyénkben mindössze egy-két betöltetlen állami finanszírozású fogorvosi praxis található.

HBN–OCs