Fagyott, de azért olyan hideg még nem volt

Fagyott, de azért olyan hideg még nem volt
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Éjszakánként már egyre többfelé mérhettünk fagyot, akár két méteres magasságban is.

Újabb gyökeres fordulat állt be Kelet-Magyarország időjárásában október legutolsó hetében. A korábbi csapadékos időszakot immár csapadékmentes, de gyakran ködös, párás, nyugodt napok váltották.

Nem túl hideg

Szinte egész Közép- és Kelet-Európát egyetlen hatalmas kiterjedésű magas nyomású légköri képződmény, úgynevezett anticiklon uralta az elmúlt hét során. Ez hol megerősödve, hol gyengülve egyre szárazabb, de hidegebb levegőt sodort térségünkbe, így felhőzet hiányában mélyre süllyedt a hőmérő higanyszála a derült ég alatt. Éjszakánként már egyre többfelé mérhettünk fagyot 2 méteres magasságban is. A mélyebben fekvő, így általánosan fagyveszélyesebb nyírségi laposokon előfordult -3 foknál alacsonyabb hőmérséklet is, másutt csak gyenge fagy volt jellemző. A klímastatisztikákat igazolva tehát idén is október utolsó hete vetett véget a fagyérzékeny állományok tenyészidőszakának. Nem mondhatjuk azonban, hogy különösebben hideg idő jellemezte volna az időszakot, hiszen a 7-8 fok körüli heti középhőmérséklet még a fagyokkal együtt is a sokéves átlagértéknek megfelelően, néhol kicsivel afölött alakult. A 13-16 fokos napi csúcshőmérsékletek az évszakhoz, de főként a megelőző napokhoz viszonyítva már-már kellemesnek hatottak, különösen a naposabb, szélcsendes időszakokban. Márpedig bőven volt részünk napsütésben, a napos órák száma sokfelé harmadával is meghaladta az ilyenkor elvárható értéket.

Voltak azonban olyan körzetek is, ahol az éjszaka képződött pára és köd csak lassan oszlott fel, vagy hosszabb időre megemelkedett ködfelhőzetként gátolta a besugárzást.

Most jól jött

Az említett anticiklon hatására messze elkerülték a csapadékot hozó időjárási frontok Kelet-Magyarország térségét, eső ezúttal már sehol sem fordult elő a két Észak-tiszántúli megyében, az egyedüli csapadékot a bőséges harmatlecsapódás jelentette. A szárazabbra forduló időjárás most jól jött a mezőgazdák számára, a felszín száradása a legtöbb helyen már lehetővé tette az elmaradt betakarítási és talajmunkák pótlását. A művelt réteg nedvességtartalma hozzávetőleg 20-25 százalékkal maradt el a szabadföldi vízkapacitás értékétől, ez közel optimális a talajelőkészítési és vetési munkálatok végzéséhez. A mélyebb rétegekben viszont még mindig számottevő vízdeficit mutatható ki a száraz nyárnak köszönhetően, a téli hónapok csapadéka azonban még jó eséllyel pótolhatja a 70-80mm-re tehető vízhiányt.

– DE ATK Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ –
hirdetés